Жителите на пазарджишките села Синитево и Мирянци подготвят протести заради инвестиционно намерение в района между двете села да бъде изградено депо за неопасни отпадъци. Местните хора недоволстват, тъй като смятат, че боклуците ще замърсят терена, който е вододайна зона и на територията му има карстов извор.

Земите в Синитево и Мирянци са едни от най-плодородните в пазарджишко и в двете населени места има много земеделски производители на зеленчуци. Всъщност, за да се вземе мнението на местните „за“ или „ против“ инвестиционното намерение по време на местните избори м.г. бе проведен референдум.

Решението обаче бе обжалвано в съда. Там има дело и по жалби на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Сдружение с нестопанска цел „Еко Синитово“ и Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО“ срещу издаденото от директора на РИОСВ разрешение за обекта, без да е правена Оценка за въздействие на околната среда.

Като ответник е конституиран и инвеститорът – „Солар парк Тракия“ ЕООД. Спазени са всички изисквания по закон за такъв тип обекти, коментира директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев. Процедурите са така разписани, че за бизнеса да е възможно най-просто и лесно. Аз нямам право да ги усложнявам. Спазвам правилата. Разбирам и хората, които искат това да не се случи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима пациенти с COVID-19 се лекуват в Пещера и Пазарджик

В инфекциозното отделение на МБАЛ „Д. Ранев“ Пещера в момента  са хоспитализирани  две жени с COVID-19 в добро общо състояние. В Реанимацията на Инфекциозното отделение към МБАЛ-Пазарджик има един пациент с COVID-19,  мъжът е интубиран.

Кметът на Пазарджик: След отмяна на извънредното положение започваме саниране на малките сгради

"До момента е приключила процедурата за избор на изпълнители на дейностите по инженеринг (проектиране, СМР и авторски надзор)  и са подписани договори за изпълнение на инженеринг на 12 сгради от първия етап и на 16 сгради от етап II-рия на проектите за саниране на т. нар. малки жилищни блокчета“, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Дариха маски за болницата в Пазарджик

1000 предпазни маски  за многократна употреба на стойност 2000 лв. дари на МБАЛ-Пазарджик  общинският съветник Румен  Димитров. Маските са произведени от „Интекстред“  ЕООД. Фирмата  е първата в Пазарджик,  която е сертифицирана за производство на медицински маски.