Жители на

130 жители на квартала внесоха подписка заведенията да работят до 23 часа

Жители на "Капана" на бунт срещу шума от кръчмите

Общината в Пловдив обмисля промяна на работното им време

130 жители на арт квартала на Пловдив “Капана" внесоха протестна подписка срещу силния нощен шум от заведенията в квартала и искане те да работят до 23 часа. От районната администрация вече обмислят промени в общинските наредби, които да регламентират удължено работно време за кафенетата и ресторантите в почивните и в празничните дни.

С превръщането на „Капана” в първия арт-квартал у нас заведенията в района рязко са се увеличили, а с тях и жалбите на хората, които живеят тук.

Затова 130 души вече са внесли в районното кметство протестна подписка срещу силния нощен шум.

След разговори с полицията, бизнеса и живеещите в „Капана”, от районното кметство обмислят промени в работното време на повечето заведения.

“На заведенията, които са кафе аперитиви, ще им се даде възможност в дните петък, събота и празнични такива, в които по презумпция хората излизат да си починат, да се почерпят, да имат удължено работно време в рамките на 1 или до 2 часа вечер", коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Според администрацията това предложение по оптимален начин ще защити интересите както на ресторантьорите, така и на живеещите в „Капана”

„Пиянски викове, шум, въртене на гуми от мотори

уриниране по входовете е само част от проблемите ни. Нямаме спокойствието, когато се приберем вкъщи, да можем да се отпуснем и да си починем, да се наспим. Някои от семействата тук са и с малки деца, които често не могат да мигнат дори до 4 часа сутринта“, се оплакаха живеещи в квартала. В същото време собственици на заведения твърдят, че спазват закона и работното си време и нощният шум не се причинява от тях.

„От предварителната информация, която имам, става ясно, че основните проблеми са свързани със

сигурността и реда в зоната

От това се оплакват живущите, а не от заведенията. Примерно едно от оплакванията е, че определени лица уринират във входовете и по кооперациите“, коментира още кметът Стаменов.

„През 2016 г., когато последно имахме такъв проблем в „Капана“, се оказа, че шумът и уринирането в зоната се върши от лица, които не са клиенти на заведенията и не са пловдивчани. Това бяха свободно разхождащи се лица, които си носеха алкохол и вършеха безобразия впоследствие. Тогава успяхме, благодарение на общинска полиция и охрана на МВР, да ограничим тези прояви“, каза още кметът на район „Централен“. Той уточни, че ако някои заведения имат разрешително за удължено работно време,

трябва да спазват задължително изискванията

да не вдигат шум и да не пускат музика по нощите.

„Ако работят в извънработното си време без нужните разрешителни, има санкции. Санкции има и ако не спазват изискването при удължено работно време обектът да не акумулира шум“, категоричен е Георги Стаменов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.