Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Средният лихвен процент по жилищните кредити в български лева продължава да пада. През септември 2021 г. показателят намалява с 0.02 процентни пункта, като достига 2.68%, докато годишният процент на разходите (ГПР) също пада с 0.04 процентни пункта до 2.95 на сто. Това показват данните от ежемесечната лихвена статистика на Българска народна банка (БНБ).

Лихвата по потребителските заеми в лева обаче запазва своето ниво спрямо предходния месец от 8.40%. ГПР пък спада с 0.02% до 8.93 на сто.  Средният лихвен процент по другите кредити в левове се понижава с 0.04 пр. п. до 3.35%, а този по другите кредити на Работодатели и самонаети лица спада с 0.27 пр. п. до 3.14%. През септември тази година средната лихва по овърдрафта в левове намалява с 0.09 пр. п. и достига 14.82%. Лихвата при кредитните карти пък остава непроменена на ниво от 20.30%.

Статистиките на централната банка показват, че през септември тази година не само, че кредитите поевтиняват, но и разходите по тях също намаляват. Това се доказва от спада в ГПР на различните видове заеми. В същото време обаче другите банкови такси, като тези за обслужване на гише или за теглене от банкомат, продължават да се качват. Така се запазва тенденцията от няколко години насам, провокирана от ниските лихви. Освен тях, лихвите по депозитите в банките също са изключително ниски, на практика нулеви. Неслучайно голяма част от търговските банки у нас спряха да предлагат срочни депозити.

"Най масовите такси - такса за обслужване на сметка, такси за преводи, там горе-долу тенденцията поприключи с увеличаване на преводите. Вече цените са към четири, пет лева, на хартия се прави левов превод в клон. В последните месеци се забелязва и поскъпване на касовото обслужване", коментира финансовият експерт Стефан Христов, цитиран от БНР.

Междубанковият превод например, нареден от физическо лице на гише, струва 5 лв. Чрез онлайн или мобилно банкиране обаче цената му е 1 лв. Справката за налична сума по сметка също излиза повече, наредена на гише. В същото време, с дистанционно банкиране тази справка може да става по всяко време безплатно.

Данните на БНБ сочат, че лихвите по депозитите продължават да падат. През септември 2021 г. средните лихвени проценти по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро намаляват с 0.01 пр. п. съответно до 0.06% и 0.07%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите
в левове и в евро остават на нива от 0.00%. Средната лихва по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, също се понижава с 0.01 пр. п. съответно до 0.15% и 0.21%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.