Жилищата в София и Пловдив за краткосрочно наемане са новата цел на дружествата за споделено инвестиране. Това стана ясно днес по време на представянето на един от тях.

Ще се подбират жилища с потенциал от средния високия сегмент, в които дамогат да се настаняват по около 4 души. Плановете са след набирането на необходимите средства и покупката, за 6 до 9 месеца имотите да се ремонтират и приспособят за краткосрочно отдаване под наем през платформите Airbnb.com и Booking.com. Очакваната годишна доходност е 5-7%. Готовият продукт ще е на пазара наемния пазар в рамките само на 18-ия месец като разработен продукт ще бъде предложен за продажба, което ще донесе допълнителна възвращаемост.

На въпрос на „Монитор“ дали няма да се увеличат рисковете от евентуални ограничения, които могат да бъдат наложени на сайтовете за краткосрочен наем, както това се случва в част от големите градове в Европа, основателят и на платформата създател Ефтим Ефтимов, отговори, че е взет под внимание и този фактор.

Досега въпросното дружество е влагало парите на инвеститорите си основно в стари апартаменти и къщи и след продажбата им е закривало проектите е постигана доходност от 7%. Проптех компанията е реализирала вече 11 проекта в рамките на 3 години. Ефтимов обяснява, че инвестицията става през мрежата и дава възможност на хора, които не разполагат с достатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат дори малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си.

„Минималната сума на вложението е 2000 евро“, пояснява той и добавя,че обикновено за един проект се включват около 14 участници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Благоевград рекордьор с къщи за гости менте

В Благоевград и София-област най-често са извършвани злоупотреби с европейската субсидия за за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. Една десета или 24 от 253 проекта са подадени от района на Пиринска Македония, още 17 са се изкушили да ползват пари от Европа за собствена изгода в област София. Това показва справка със санкционираните бенефициери, на които към средата на ноември е открито производство за налагане на 100% санкции.

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.

До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

До края на годината земеделските и горските територии в страната ще бъдат покрити на 100% с цифрови кадастрални карти, които да показват техните особености. Покритието на урбанизираните зони пък ще достигне около 45%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.