Жилищата в София и Пловдив за краткосрочно наемане са новата цел на дружествата за споделено инвестиране. Това стана ясно днес по време на представянето на един от тях.

Ще се подбират жилища с потенциал от средния високия сегмент, в които дамогат да се настаняват по около 4 души. Плановете са след набирането на необходимите средства и покупката, за 6 до 9 месеца имотите да се ремонтират и приспособят за краткосрочно отдаване под наем през платформите Airbnb.com и Booking.com. Очакваната годишна доходност е 5-7%. Готовият продукт ще е на пазара наемния пазар в рамките само на 18-ия месец като разработен продукт ще бъде предложен за продажба, което ще донесе допълнителна възвращаемост.

На въпрос на „Монитор“ дали няма да се увеличат рисковете от евентуални ограничения, които могат да бъдат наложени на сайтовете за краткосрочен наем, както това се случва в част от големите градове в Европа, основателят и на платформата създател Ефтим Ефтимов, отговори, че е взет под внимание и този фактор.

Досега въпросното дружество е влагало парите на инвеститорите си основно в стари апартаменти и къщи и след продажбата им е закривало проектите е постигана доходност от 7%. Проптех компанията е реализирала вече 11 проекта в рамките на 3 години. Ефтимов обяснява, че инвестицията става през мрежата и дава възможност на хора, които не разполагат с достатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат дори малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си.

„Минималната сума на вложението е 2000 евро“, пояснява той и добавя,че обикновено за един проект се включват около 14 участници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

703 978 жилищни сгради имат нужда от саниране

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ.

46,4% повече жилища с Акт 16 в последното тримесечие на 2019 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 1057, а новопостроените жилища в тях са 4474. Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. сградите са с 335 повече, или с 46,4 на сто, а жилищата в тях нарастват с 2101, или с 88,5%.