Килърът от Керч имитирал

Килърът от Керч имитирал "Колумбайн", жертвите станаха 21

Владислав мразил всички и всичко

21 станаха жертвите от нападението в Керч, при което 18-годишният ученик Владислав Росляков уби съучениците си. В болница са починали последните две жертви.

21 станаха жертвите от нападението в Керч, при което 18-годишният ученик Владислав Росляков уби съучениците си. В болница са починали последните две жертви.

Разпознати са телата на всички жертви - петнайсет деца са ученици в училището, а петима са възрастни, работили в учебното заведение. Ранените са 44-ма. Според списъка, поне 23-ма от пострадалите са непълнолетни. Седем от намиращите се в болница са в изключително тежко състояние с опасност за живота. Най-тежките случаи ще бъдат изпратени за лечение в Москва. Руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова заяви, че хирурзите са били принудени да ампутират долни крайници на ранени, пострадали от "метални топчета", с които е била натъпкана самоделната бомба. При някои ранени мускулите са били буквално накълцани.

Убиецът преминавал от стая в стая и като опитен боец от специалните части първо хвърлял самоделна граната, преди да влезе и да започне да стреля по хората.

Властите разкриха, че той е носил законно оръжие, притежавал е граната и сам е направил самоделната бомба. Експлозията в техникума в Керч е причинена от натъпкано с метални парчета самоделно взривно устройство, поставено в столовата. В училището е имало металдетектор на входа, но според свидетели той стоял само за красота. Същите свидетели разказват, че някои от учениците се опитвали да привлекат към себе си вниманието на убиеца, за да спасят съучениците си.

Тялото на убиеца е било открито в библиотеката на учебното заведение, където се е е самоубил, според властите. Росляков е получил законно разрешително за носене на оръжие и е издържал всички психологически тестове. Имал е 12-калиброва пушка и около 150 патрона.

Семейството на Росляков е разделено – майката на убиеца била последователка на "Свидетелите на Йехова" и работела като санитарка в местната онкология, а баща му е инвалид. Младежът се е увличал по видеоигри и по оръжия, но по никакъв начин не е бил агресивен, казва баща му. Негов съученик обаче казва, че е мразил всички и всичко. Психолози ще се опитат да направят психологически портрет на убиеца посмъртно.

Убийството в Керч е смятано за "аналог на масовото убийство в американската гимназия "Колумбайн", в което загинаха 13 младежи. От снимки става ясно, че Росляков сякаш е имитирал Ерик Харис - единият от двамата убийци в "Колумбайн“- облечен е с бяла риза и с черен панталон.

Все още не е ясно какви са причините за убийството. Кримският лидер Сергей Аксьонов заяви, че убиецът "не е действал сам". Следователите се опитват да изяснят дали Росляков е имал съучастници и дали е убивал "под въздействието" на някой друг. Според първоначалните версии се говореше за любовна история или за отмъкение.

Аксьонов съобщи, че войници от националната гвардия са разположени във всички учебни заведения на полуострова.
Жители на Крим поставиха на тротоара малък възпоменателен олтар, върху който слагат цветя, свещи и плюшени играчки.
Ученичката Виктория Войко, която успяла да се спаси, разказа, че на първия етаж на колежа е имало експлозия, след която от тавана е започнал да се стеле прах и да пада мазилка. После се чула сирена и всички избягали в коридора. "Навън имаше много легнали ученици в безсъзнание, други бяха седнали и крещяха", припомня си Войко.
Алексей Михайлов, ученик, който е загубил няколко приятели, разказа, че много негови съученици лежали по чиновете и кръвта им изтичала.
Аксьонов каза още, че Росляков е учел със стипендия и никога не е демонстрирал агресивност в колежа.

Пълен списък на жертвите, без последната.

1. Керова Алина, 28.05.2002
2. Перепелкин Егор, 04.09.1999
3. Вердибоженко Влад, 23.08.2003
4. Неопознанная девушка
5. Джураев Руден, 21.11.2001
6. Степаненко Сергей, 30.08.2003
7. Карымов Роман, 16.09.1997
8. Устенко Людмила, 15.10.1953
9. Лысенко Руслан, 03.11.2000
10. Журавлева Анна, 27.12.1998
11. Лазарев Влад, 06.09.1999
12. Флоренский Никита, 26.06.2002
13. Лавренович Алексей, 12.09.1999
14. Русляков Вадим
15. Пипенко Даниил, 29.08.2002
16. Чегерест Дарья, 15.10.2002
17. Моисеенко Саша
18. Кудрявцева Лариса, 1956
19. Бакланова Анастасия, 01.11. 1991
20. Бакланова Светлана, 12.07.1961

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.