0

Ж ером Ферари, авторът на романа „Проповед за падането на Рим“, е първият носител на Европейската награда за литература ,,Димитър Димов“.

Жером Ферари, авторът на романа „Проповед за падането на Рим“, е първият носител на Европейската награда за литература ,,Димитър Димов“.

Това стана ясно на цеременията в препълнената Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. След разговор между друг членът на журито – критикът, есеист и публицист Митко Новков и четиримата присъстващи финалисти, името на победителя съобщи председателят на журито, писателката Теодора Димова - дъщеря на Димитър Димов.

След нея се изказаха останалите от пазеното до момента в тайна жури на наградата проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж Мари Врина-Николов и  поетът, литературовед и драматург, доц. Пламен Дойнов.

Развълнуваният Жером Ферари благодари за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

Събитието бе открито с музиката от филма „Осъдени души“, в изпълнение на оркестър „Анима“ и уважено от министърът на културата Боил Банов, заместник-кметът на Варна Коста Базитов и аташето по сътрудничество в областта на френския език в Представителство на френския институт във  Варна - Ерик Перотел.

Във втория ден от фестивала предстои представянето и връчването на наградите в конкурса „Малки и големи семейни истории” с участието на популярните влогъри от канала Айде.бг, среща на арменската общност с Нарине Абгарян, голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов.