Жените на планетата не достигат, алармират учените, позовавайки се на резултатите на международно изследване.

Проучването, публикувано в списанието PNAS (Трудове на Националната академия на науките на САЩ) и проведено под ръководството на Фенцин Чао от Сингапурския университет, е установило, че започвайки от 70-те години на миналия век на Земята има недостиг на 23,1 милиона жени. След като изучили количеството на раждане на мъже и жени в цял свят и сравнили резултатите със средното естествено еталонно съотношение, изследователите демонстрирали, че в 12 държави има голямо количество деца от женски пол, които е трябвало да се родят, но това така и не се е случило. Това явление е най-ярко изразено в Индия и Китай, където през периода 1970-2017 г. не са достигали съответно 11,9 и 10,6 милиона момичета. Имайки предвид, че населението на тези две държави е 38% от цялото население на Земята, а също така факта, че в тях се случва една трета от ражданията изобщо, можем да твърдим, че те са и основни виновници за демографския дисбаланс, който цари на планетата, пише в. „Фигаро“.

Тези отклонения са обусловени от политиката „едно семейство, едно дете“, въведена през 1979 г. в Китай и променена през 2016 г., както и от социално културния контекст на предпочитанията на родителите (предпочитат да имат момчета), свързани със понижаването на раждаемостта. Във Виетнам подобно явление се засилва от 2001 г., когато средния брой на деца на една жена е спаднал до две. Същата ситуация се наблюдава и в Хонконг, където през 2004 г. на една жена се е падало само едно раждане. Като цяло седем държави, споменати в изследването, са азиатски, но Тунис, Албания и Черна гора също страдат от недостиг на жени.

Авторите на изследването също така подчертават връзката между селективните аборти с развитието на утразвуковата ехография. От 70-те години на миналия век насам технологиите за предварително определяне на пола на плода стават все по-достъпни. И оттогава в държавите, в които наследникът на рода се смята за по-ценен от наследничка, стават все по-разпространени селективните аборти. Понякога някои семейства прибягват до няколко последователни аборта, докато не се роди дългоочакваната мъжка рожба.

Ако се вярва на статистиката в сайта countrymeters.info, в България в момента съотношението мъже-жени е в почти пълен баланс 48,3%-51,7 или 3 360 839 към 3 596 018 души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вижте кои са щастливите числа за вашата зодия

Миналата седмица ви запознахме с най-подходящата работа за всяка една зодия. Всеки човек си има и любимо число, което смята, че му носи късмет. Истината е обаче е, че числата играят своята роля в живота на човек, като до голяма степен те са обвързани и със зодиакалните знаци. Днес ще Ви запознаем с щастливите числа за всяка една от зодиите по пътя им към успеха. Тези числа могат да Ви донесат наистина радост и щастие. Те са свързани със зодията Ви и имат силно въздействие върху личността ви.

Почина създателят на човечето на Лего

Дизайнерът на компанията-производител на играчките Лего и създател на известната мини-фигурка на човече Йенс Нигард Кнудсен е починал на 78-годишна възраст, предаде АФП.

Тест: Колко квадрата виждате?

На пръв поглед е елементарно - трябва да преброите колко квадрата има на картинката. Но дали наистина е толкова лесно, колкото си мислите?