Повече от два века и половина ще са необходими на жените, за да се изравнят с мъжете на работното място. Според доклад, публикуван от Световния икономически форум (WEF), неравенството между половете се увеличава в редица сфери., съобщи АФП.

Въпреки че жените съкращават изоставането в области, като политиката, здравеопазването и образованието, неравенството на работното място няма да изчезна поне до 2276 г., пише в WEF.

Организацията изчислява, че неравенството се е увеличило спрямо показателите от миналата година, когато до изчезването му са оставали 202 години.

Базираната в Женева организация следи неравенството между мъжете и жените на работното място в 153 страни по света в 4 основни сфери -образование, здравеопазване, възможности за икономическа дейност и политическо овластяване.

В най-добро състояние е образованието. При него разликите между условията за мъже и жени са спаднали значително и жените могат да се се радват на 96 на сто от това, което имат мъжете, а неравенството можело напълно да се стопи след 12 години.

Но общата картина в света остава необнадеждаваща. Едва около 55 процента от жените в трудоспособна възраст са на пазара на труда. При мъжете процентът е 78.

Разликата в заплащането се свива в държавите, които членуват в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но в същото време се увеличава в развиващите се страни.

Държавите с най-добри показатели по равноправие са Исландия, Норвегия и Финландия. Следват Швеция, Никарагуа, Нова Зеландия, Ирландия, Испания, Руанда и Германия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Неандерталците изпращали мъртвите си с цветя

Скелет на неандерталец, откри в иракска пещера, известна с намерените фосили на тези изчезнали братовчеди на нашия вид, предостави нови доказателства, че те са погребвали мъртвите си, и то с ритуали с цветя, съобщи Ройтерс.

Вижте кои зодии са каръци и на кои им върви по вода

В живота невинаги всичко върви по мед и масло, а често когато нещо ни се изплъзне под носа, си казваме, че нямаме късмет и че каръкът ни следва по петите. Ето и кои са най-недолюбваните от съдбата зодии и на кои им върви по вода: