Жената на Минчо Празников остана без имот
2

Община Трявна го продаде, без да й каже

Жената на Минчо Празников остана без имот

Цана плаши със съд, кметицата: Няма нищо нередно

Съпругата на легендарния синоптик Минчо Празников – Цана, е останала без наследствен имот, след като преди година община Трявна го е продала, без да я уведоми и без да иска нейното съгласие.

Недвижимият имот e 1,5 дка земя в землището на село Веленци и е бил собственост на родителите на съпругата на синоптика.

 На търг

През 2020 г. от свои съседи, съвсем случайно, Цана Празникова с изумление научила, че имотът вече не е неин и е продаден от общината на търг на нов собственик. Тя незабавно потърсила отговор от институцията и поискала или имотът да й бъде върнат, или ако сделката не може да бъде развалена, тя да получи полагащото й се обезщетение за продажбата му в размер на продажната цена – 8462 лв. Лекарката Празникова твърди, че е представила пред общинските служители документи от Поземлената комисия в Трявна, че през 1998 г. правата й за ползване на парцела са възстановени. В молбата до общината тя описала също, че имотът не е изоставен и че през годините за него са полагани грижи. Въпросът за обезщетението в крайна сметка бил отнесен към местния Общински съвет, който на свое заседание обаче отхвърлил иска на потърпевшата като неоснователен, тъй като продаденият имот не бил неин. Сега тя възнамерява да съди община Трявна заради случая.

 Без документ

Пред „Телеграф” кметът на община Трявна, Силвия Кръстева, беше категорична, че в случая общината не е извършила нищо незаконно и че не се притеснява от заканата на Цана Празникова да води съдебно дело срещу поверената й за управление институция. „През 2003 г. държавата е прехвърлила на община Трявна всички нестопанисвани или непотърсени имоти и въпросният имот, за който претендира госпожа Празникова, е сред тях. И според новата кадастрална карта, одобрена от областния управител на Габрово, имотът е общински. Самата госпожа няма и не можа да представи пред нас документ за собственост на въпросния имот. Така че в случая няма нищо незаконосъобразно и този, който трябва да се произнесе по компетентност, е съдът”, заяви кметицата Кръстева. Тя изрази готовност при желание да бъде предоставена цялата документация по спорния казус, за да се установи истината по него и да не се създават условия за спекулации, невярна информация, клевети и клюки.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.