Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБНОВЕНА)

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБНОВЕНА)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия,мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от Закрила на детето са извели 3 деца от домът им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин са хранителни стоки.

Проверката на експертите е установила, че 3 деца и трима възрастни – майка, баба и дядо обитават остъклено помещение, което е не подходящо и неподдържано място за живеене, това заявиха от институцията. Екатерина Иванова е майка на 3 деца – на 12, 18 и 19 години. 19-годишната й дъщеря Кети пък е майка на 3-месечно бебе и момче на 3 години и половина. Социалните са извели на 12-годишното момиче, бебето и 3,5-годишното момче. Възрастната жена в семейството е едновременно майка на едно от децата и баба на останалите две.

През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло, видя екип на „Монитор“. Има опасност да се подпалят, казаха от Закрила на детето.

Голямото дете често отсъствало от училище

за да гледа по-малките, установили още социалните в проверката си.

Според майката и бабата на изведените деца обаче това не отговаря на истината. 12-годишното момиче посещавало редовно училище, но понякога не успявали да му дадат пари за закуска. „Винаги му давахме храна от вкъщи“, коментира пред „Монитор“ бабата Екатерина Иванова, която е и майка на 12-годишното изведено момиче.

Иванова съобщи още, че в момента в с. Мрамор, където тя работи, събрат подписи в нейна подкрепа. Жената уверява, че и тя, и мъжът й работят. Бащата на 3-месечното бебе също помага. Пред „Монитор“ той заяви, че ако е бил там никога не би позволил да му вземат детето. Всички в семейството твърдят, че социалните са идвали веднъж – началото на месец септември и след това седмица по-късно за да изведат децата.

В момента

децата са настанени в две приемни семейства

поради липса на едно, което да отглежда и трите, заяви Антоанета Донева от „Закрила на детето“

Три пъти през годините социалните са работили със семейството, ползвани са социални услуги за повишаване родителския капацитет. Заключенията винаги са били, че трябва да се предприемат алтернативни мерки. Сега ще се направи четвърти опит за реинтеграция в семейна среда на децата. Молби за това са подадени само за две от тях, коментират от Агенция закрила на детето.

Семейството често е сменяло своето местоживеене, като постоянната адресна регистрация е в Монтана. Фамилията категорично отказва да получава детски добавки. Било е подпомагана материално от неправителствена организация, коментират още от Агенцията.

„Те ни казват „имаме деца, отгледали сме, знаем как да се грижим за тях“, разказват от Агенцията - Изпадат в изключителни крайности, като имаше опити за физическа саморазправа. Два пъти е викана полиция във връзка с това семейство“.

Според Екатерина Иванова тази реакция на социалните работници е щяла да и „докара инафркт“. Признава, че е крещяла в отдел „Закрила на детето“. Казва също, че не е предупредена за извеждането на нейното 12-годишно момиче от семейството. Жената твърди, че момичето никога не се е делило и това е шок за него.

Съсед на семейството, живеещо в магазин, твърди, че е виждал децата да си играят навън, били весели и добри деца. 12-годишното момиче посещавало училище, а момчето често хапвало вафли, разказва съседа.

Катрин, майката на 3-месечното бебе и 3,5 годишното момче, заяви че само веднъж са идвали от Закрила на детето. Вторият път директно са взели децата й. Момичето признава, че има още едно раждане на дете, което е изоставила, защото тогава е била на 14 години.

И Екатерина, и дъщеря й Кети искат да си върнат децата на всяка цена. Жените са се свързали с Неправителствена организация, която обещала да ги подкрепи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.