Жена от Габрово получи акт за собствената си смърт от Германия

Жена от Габрово получи акт за собствената си смърт от Германия

Прокуратурата установи, че е фалшив

Подправени документи за самоличност са причината 69-годишна жива жена от Габрово да бъде обявена за покойница.

Както Агенция Монитор писа през декември 2019 г. пенсионерката Яна Георгиева случайно разбрала, че е от шест месеца, по документи, се води мъртва. След като в края на годината пенсията на жената е спряна и тя отива за да види каква е причината с изумление научава, че в регистрите на пенсионното тя се води мъртва на основание на издаден в Германия през юни същата година смъртен акт.

След като държавните служители с очите си видели, че покойницата е жива, те предали случая за разследване на полицият и прокуратурата, но били категорични, че докато от двете институции несе произнесат по казуса, жената не може да получи и стотинка от пенсията си.

Извършената от районната прокуратура в Габрово проверка по случая е установила, че представените в Германия документи, на базата на които е издаден смъртният акт са неистински. От писмо на Дирекция „Консулски отношения” към МВнР на България се установява, че в Службата по гражданско състояние на Община Фрайбург, лице с инициали Н.Т. легитимирало се като дъщеря на Янка Георгиева, е представило в местна болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на въпросната жена, във връзка с това, че тя е починала. При последвалата проверка от българските и немските власти е установено, че представената в Германия лична карта се различава съществено от тази, която Янка притежава. А пък в представения дубликат на удостоверението за раждане има данни, различни от тези в оригиналното удостоверение за раждане на жената. С оглед на извода, че представените в Германия официални документи са неистински и са ползвани в чужбина от лице, което е чужденец, районната прокуратура в Габрово изпраща материалите по компетентност на Районна прокуратура – София.

Самата Янка Георгиева и близките и смятат, че в случая става въпрос за кражба на лични данни. Преди години възрастната жена изпраща своята европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещавал да я вземе да работи като чистачка. Тя така и не получила работата но вероятно мъжът или някой друг са се възползвали от личните данни на Яна, с които са дали чужда самоличност на трето лице. И когато това лице е починало, германските власти всъщност са издали смъртен акт на човека, чийто три имена фигурират на личната карта, а именно на българката от Габрово. Така живата Яна става покойница. Нещата стават още по-объркани и заплетени и от резултатите на немските разследващи. Според тях документът за самоличност на базата на който е бил издаден смъртният акт, е представен от руска гражданка, която казала на лекаря, че починалата е майка и. Съвместното разследване по случая на българската и германската прокуратури продължа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.