Желязков удължи отново срока за оферти за летище София

Желязков удължи отново срока за оферти за летище София

Заради исканията на кандидатите за повече време

Транспортният министър Росен Желязков отново е удължил срока за подаване на оферти за концесията на летище София. Вместо до 5 февруари те ще се подават до 16,30 ч на 3 април.

Това е пето продължаване на процедурата. Обявлението е публикувано в Официалния вестник на ЕС, съобщават от ресорното министерство.

Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9:30 часа българско време. 
От транспортното министерство уточняват, че ще бъде удължен и срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена документацията за концесията. 

От съобщението става ясно още, че решението на министър Росен Желязков е продиктувано от искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано и подкрепено и от консултанта на министерството по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Концесията е за срок от 35 години с възможност за удължаване. Бъдещият концесионер трябва да изгради нов трети терминал на летището, да разшири втория и евентуално да построи нова писта за срока на концесията. Трябва да бъдат инвестирани най-малко 1.17 млрд. лв. (600 млн. евро). Авансовото концесионно плащане е минимум 550 млн. лв. без ДДС.

Първоначалният срок за подаването на оферти беше до 22 октомври, но след встъпването си в длъжност новият транспортен министър Росен Желязков удължи срока с един месец – до 22 ноември. След това периодът беше удължен още два пътии, първо до 29 януари, а после е една седмица до 5 февруари.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.