Желязков: НС да не търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото

Желязков: НС да не търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото

"Народното събрание не трябва да търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото.". Това коментира пред Нова телевизия транспортният министър в оставка Росен Желязков.

"Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той вече заяви, че ще го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Планът за възстановяване и устойчивост",каза той.

Поясни,че планът има три издания и е бил обсъждан със синдикати, работодатели, с неправителствения сектор.

"Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките, програмите и съответните проекти в Плана, има възможността да направи допълнения и предложения. Това или друго правителство ще го внесе така, както събере политическата воля на новото мнозинство в парламента”, каза още той.

"Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура – т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното НС, така че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно редовно правителство в рамките на мандата на парламента, който го е избрал”, посочи Желязков.

"От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председатели, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, коментира той.

Той коментира думите на Филип Станев за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати. „Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление, добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента”, каза Росен Желязков.

Според него Цвета Караянчева е била добър председател и се ползвала с необходимия авторитет, колкото и да се опитват всички да я унижават.

Накрая заяви,че не виждат яснота около формирането на стабилен кабинет, независимо дали с мандата на втората или третата парламентарна група. Именно затова говорили и за служебно правителство. "Но не от гледна точка на това дали имаме фиксация към това какво ще е правителството, а от гледна точка на това, че предстоят много важни решения", посочи Росен Желязков

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.