0

Н ай-малкият модел в съвременната гама на Jeep се казва Renegade и за първи път беше представен на автосалона в Женева през март 2014 година. За разлика от по-старите модели на Jeep, които са пълноценни всъдеходи, Renegade е кросоувър.

Целевата аудитория на модела са млади и активни хора, които харесват кубичния дизайн на автомобилите Jeep, но не се нуждаят от пълноценен всъдеход. Моделът се оказа успешен и остана в гамата на Jeep, като дори получи модернизация. Сега Jeep Renegade е с освежен външен вид, подобрен интериор и модернизирано задвижване.

Най-малкият модел в съвременната гама на Jeep се казва Renegade и за първи път беше представен на автосалона в Женева през март 2014 година. За разлика от по-старите модели на Jeep, които са пълноценни всъдеходи, Renegade е кросоувър.

Целевата аудитория на модела са млади и активни хора, които харесват кубичния дизайн на автомобилите Jeep, но не се нуждаят от пълноценен всъдеход. Моделът се оказа успешен и остана в гамата на Jeep, като дори получи модернизация. Сега Jeep Renegade е с освежен външен вид, подобрен интериор и модернизирано задвижване.

Размерите на обновения Jeep Renegade не са се променили и той отново е с дължина 4236 мм, широчина 1805 мм, височина 1667 мм и междуосие 2570 мм. В зависимост от версията, просветът на кросоувъра варира от 161 до 175 мм. Клиентите могат да избират между 11 различни цвята на каросерията, съчетани с покрив в същия или контрастен цвят, както и шест вида алуминиеви джанти с размер от 16 до 18 инча.

Въпреки компактните си размери, обновеният Renegade изглежда солиден, агресивен и доста брутален. В предната част на кросоувъра се виждат модернизираните фарове около емблематичната радиаторна решетка и новата предна броня с широк отвор за въздух, както и новите светлини за мъгла. В профила изпъкват масивните и почти квадратни арки на колелата. По цялата каросерия се простират черни пластмасови защитни панели.

Под големите странични огледала, в основата на предните врати, е разположено логото Renegade. Линията на покрива е почти равна, а върху него са монтирани матови черни релси. Задната част на кросоувъра остава почти непроменена, като единствените изключения са светлините, които са получили по-модерна графика, а капакът на багажника е допълнен с практична дръжка. Модифицираната изпускателна тръба на ауспуха вече е с трапецовидна форма.

Интериорът на Jeep Renegade също е обновен, като най-големите промени са в новия информационно-развлекателен комплекс Uconnect, модифицирания блок за управление на климатика и добавянето на ниша за съхранение на различни предмети между централната конзола и тунела на трансмисията.

Предното табло изглежда модерно, привлекателно и оригинално. Воланът е с три спици, инструменталният панел зад него е ясно разграфен и се състои от два аналогови циферблата и голям екран на бордовия компютър. В центъра на таблото е поставен 8,4-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система Uconnect.

Качеството на материалите и сглобката на купето са на много прилично ниво, което напълно отговаря на класа на автомобила. Въпреки компактните си размери, салонът на Jeep Renegade може да побере петима пътници. За пасажерите отпред се предлагат удобни седалки със странични опори, много регулировки и висококачествена тапицерия.

На задните седалки могат лесно да се настанят трима възрастни човека, но по-комфортно ще се чувстват двама и едно дете. Обемът на багажника е 351 литра, а при сгънати задни облегалки достига 1297 литра. Под пода е скрит комплект за ремонт на гуми.

Обновеният Jeep Renegade се предлага на европейския пазар с най-новите бензинови турбодвигатели. По-малкият бензинов турбомотор е 1,0-литров 3-цилиндров със 120 к.с., който се комбинира само с 6-степенна механична скоростна кутия и задвижване на предните колела. Много по-динамичен е 1,3-литровият 4-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 150 к.с., съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DDCT.

Максималният въртящ момент от 270 Нм при 1850 об/мин осигурява добра тяга за пъргаво ускорение, както от място, така и при изпреварване. Комбинираният разход на гориво е 6,7 л/100 км, като в града консумацията е около 8 л/100 км, а на извънградски път при умерено темпо пада до 6 литра на 100 км.

Освен с новите бензинови двигатели, Jeep Renegade се предлага и с икономичен 1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат от серията MultiJet с мощност 120 к.с. Моторът се комбинира стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия или като опция с 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DDCT.

На пътя Jeep Renegade е приятен за управление и в острите завои е стабилен, държи се предсказуемо и не се наклонява осезаемо, като радва с увереното си поведение. Воланът се върти с лекота, което улеснява управлението. Благодарение на напълно независимото окачване тип McPherson отпред, обновеният Jeep Renegade вози много меко и поглъща гладко повечето неравности и дупки на пътя.

Въртящият момент се предава само на предната ос, но въпреки това кросоувърът се движи без трудности по черен път и преодолява пресечен терен. За адекватно намаляване и спиране, Renegade е оборудван с дискови спирачки на двете оси.

Обновеният Jeep Renegade разполага с богато стандартно оборудване, което се грижи и за безопасността на пътниците. На европейския пазар и у нас автомобилът се предлага в три нива на оборудване - Sport, Longitude и Limited. Цената на базовата версия започва от 42 540 лева, а минималната цена на версиите Longitude и Limited е съответно 45 050 лева и 48 040 лева. За клиентите се предлага богат асортимент от маркови аксесоари, както и няколко цветови вариации на интериорния дизайн.

Безспорно обновеният Jeep Renegade е атрактивен кросоувър, предлагащ просторен и ергономичен интериор, впечатляващ набор от стандартно и допълнително оборудване, добро динамично представяне и много високо ниво на безопасност.

Технически характеристики

Jeep Renegade 1.3T 150 DDCT

1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител

150 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин

270 Нм максимален въртящ момент при 1850 об/мин

9,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

196 км/ч максимална скорост

6,7 л/100 км среден разход на бензин

151 г/км емисии на СО2

47 570 лева базова цена на модела (Longitude)

Новият зареждащ се хибрид 4хе съчетава двойно задвижване и нулеви емисии

Освен със съвременни бензинови и дизелови турбодвигатели, обновеният Jeep Renegade се предлага и с Plug-in хибридно задвижване, което комбинира мощен бензинов агрегат и електромотор. Модерната хибридна система на кросоувъра комбинира бензинов двигател и електромотор, разположен между задните колела, който се захранва от батерия с капацитет 11,4 кВтч.

Тя може да се презарежда по време на шофиране или чрез външен електрически контакт, независимо дали това става у дома с домашния щепсел или от обществена станция за зареждане със специфичния кабел, предлаган стандартно или опционално.

Хибридната система на новия Jeep Renegade 4xe включва 1,3-литров 4-цилиндров турбодвигател в два варианта на мощност – със 130 к.с. или със 180 к.с., който задвижва предните колела. Електромоторът добавя още 60 к.с. и задвижва задните колела. Така сумарната мощност на хибридната система в зависимост от версията е 190 к.с. или 240 к.с. Електромоторът произвежда 250 Нм въртящ момент, докато бензиновият двигател 270 Нм.

Комбинацията от двата агрегата и бързата реакция на превключване на 6-степенната автоматична трансмисия подобряват значително динамиката и допринасят за максималното удоволствие от шофирането. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,5 секунди, а максималната скорост е 130 км/ч в изцяло електрически режим и 200 км/ч в хибриден режим.

Новият Jeep Renegade 4xe разполага с три режима на шофиране - Hybrid, Electric и E-Save които са резултат от синергията между електромотора и бензиновия двигател. Електрическият режим е идеален за града, хибридният режим предлага оптимална ефективност на системата, а режимът E-Save спестява или зарежда батерията. Plug-in хибридната технология прави новия Jeep Renegade 4xe идеален автомобил за ежедневно шофиране в града, тъй като може да измине пробег от 50 км в изцяло електрически режим с нулеви вредни емисии.

Освен това при напълно заредена батерия, в хибриден режим кросоувърът изразходва само 1,9 л/100 км и отделя едва 42 г/км CO2. Има и функция Sport Mode, която настройва компонентите на автомобила за по-спортно шофиране като подобрява динамиката на двигателя, прави кормилното управление по-директно, а педалът на газта става по-отзивчив.

Новият Plug-in хибрид Jeep Renegade 4xe се предлага в три нива на оборудване - Limited, S и Trailhawk, като всички те са със задвижване на четирите колела. Цените на модела започват от 79 650 лева за версията със 190 к.с. в ниво Limited и достигат до 92 350 лева за варианта с 240 к.с.