Язовирите за питейна вода пълни на 70%

Язовирите за питейна вода пълни на 70%

Язовирите за питейна вода пълни на 70%, сочат данни на екоминистерството към 30 юли. Водоемите за напояване са пълни на 42,2 на сто, на енергетиката 76,6% от общия им обем.

През тази година е гарантирана водата за питейно битово водоснабдяване на населените места, които се водоснабдяват от управляваните от МОСВ 52 комплексни и значими язовири, отчитат още от ековедомството. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 31.07.2020 г. е 4197,2 млн. м3, представлява 63,6% от сумата на общите им обеми. От ековедомството призовават всички водоползватели да предприемат действия за пестене на ресурса и намаляване на загубите.

Поради ниски обеми,


заявките за напояване са редуцирани

за язовир „Тича“ и язовир „Жребчево. Язовири, водите на които се използват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен обем под 50 % от общия им обем са „Асеновец“, яз. „Ястребино“ и „Тича“. За язовир „Асеновец“ (с процент на запълване 38,70%) – разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са 0,8000 млн. куб.

За язовир „Ястребино“ (с процент на запълване 26,15%) - заявката на „Напоителни системи“ ЕАД е удовлетворена, като са разрешени 2 млн. кум. м. Във връзка с ниския обем и обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване, по искане на МОСВ, на 17 юни 2010 г. бяха взети извънредни проби от язовира за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно битово водоснабдяване. Пробонабирането се извърши при водовземна кула от повърхностни води и две дълбочинни проби.


Язовир „Тича“ е пълен на 48,53%.


Предвид ниското ниво на водата ползването е редуцирано, като заявките на ВиК Шумен и ВиК Търговище са намалени в съответствие с реално използваните през предходните месеци водни количества. За ВиК Шумен от 2,45 млн. куб. м 2,4 млн. кубика, а за ВиК Търговище – от 0,770 млн. куб. м на 0,700 млн. куб. м. Минимално допустимият отток в реката след язовира е за 95% обезпеченост на притока. Заявката за напояване се редуцира от 2,960 млн. куб. м 1 милиона кубика

ВиК операторите и Асоциацията по ВиК-Шумен многократно са уведомени за необходимостта отпредприемане на мерки по отношение на рехабилитация на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции с оглед обезпечаване на допълнително пречистване на водите налични в язовира под санитарния минимум. Към настоящия момент няма депозирани заявления за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативни водоизточници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.