Язовир

Язовир "Тича" с лимит за напояване заради ниски нива на водата

Екоминистърът Емил Димитров нареди на "Напоителни системи" ЕАД  да намаля наполовина количествата и годишния лимит за напояване от язовир "Тича" , за да се осигури питейно-битовото водоснабдяване на Шумен, Търговище и Велики Преслав.

Разрешените количества за напояване ще бъдат използвани от "Напоителни системи" ЕАД по изготвен от тях график за подаване на водни маси с цел потенциална икономия на вода.

В тази връзка, за да намали потреблението на водни количества от яз. "Тича", "Напоителни системи" ЕАД предприе действия и за включване на алтернативен водоизточник за част от напоителна система "Виница", като подаде заявление в Басейнова дирекция "Черноморски район" за издаване на разрешително за ползване на яз. "Шумен" с цел напояване.

Яз. "Тича" е построен през 1973 г. с основно предназначение за напояване на земеделски земи в обхвата на НС "Виница", но на последваш етап, след като гр. Шумен е присъединен към водовземната кула на яз. "Тича", започва ползването за питейно-битово водоснабдяване, независимо от качествата на водата. Междувременно сондажите, помпените съоръжения и прилежащата водопреносна мрежа са унищожени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.