Явор Гечев: Насилието вкъщи и над животни са пряко свързани

Явор Гечев: Насилието вкъщи и над животни са пряко свързани

Всяко второ куче на улицата е било домашен любимец

Близо 25 000 са бездомните четирикраки в страната, в София намаляха 3 пъти, казва в интервю за "Монитор" шефът на фондация „Четири лапи“

- Г-н Гечев, започнахте кампания за осиновяване на бездомни животни. Каква е целта и кога възникна идеята за нея?

- Обмисляхме от доста време тази кампания. Целта е, от една страна, да стимулираме осиновяването на бездомни животни от приюти, от центрове, дори от улицата. По този начин се намира най-доброто решение за тях и помага за решаване на проблема. Но за нас не е толкова важно животното на всяка цена да намери дом, а да бъде взето от правилните стопани и те да се грижат за него. Знаете, че много хора си вземат домашен любимец по чисто емоционални подбуди, виждат хубава снимка, чуват сърцераздирателна история. След това обаче се оказва, че той има нужда от много грижи, от възпитание, от внимание и време, което да му се отделя. Точно като децата. Получава се така, че собствениците се отказват само след няколко месеца, защото не могат да се грижат за него. Така животното или отива в приют, или го запращат на село, вързано с верига. Но по този начин неговата съдба не става кой знае колко по-добра. Затова целта на кампанията ни е не само да стимулираме осиновяването на животни, но и да пропагандираме отговорното отглеждане на домашни любимци. Защото именно безотговорното отношение на хората е причина да има толкова бездомни животни. По наши наблюдения всяко второ куче в страната, което е на улицата, е било някога домашен любимец. Причината е, че се е оказало нежелано.

- Как обаче може да сте сигурни, че намирате правилните стопани? И имат ли наистина ефект подобни кампании, предполагам, че сте проучвали чуждия опит?
- Като цяло такива кампании винаги имат ефект, важна е промяната на нагласата на хората. Ние работим и върху това да се осиновяват и животни, които не са породисти, но са попаднали на улицата. И в крайна сметка тези животни се осиновяват от отговорни хора. Преди години повечето хора предпочитаха да вземат породисти кучета с цел показност. Смяташе се, че едва ли не безпородните са второ качество. Стараем се да променим това. Особено когато се разхождате в парковете в големите градове, виждате все повече непородисти животни. Част от тях имат характерните белези на бивши бездомни животни, вижда се, че са минали през програма за кастрация. Това е нова и положителна тенденция. Надявам се да я разширим и да достигнем и до малки населени места. От друга страна, когато даваме животно за осиновяване, има много строга процедура. Първо се попълва онлайн анкета с въпроси, които касаят опита на бъдещите стопани, условията, при които ще живее животното, разбиранията им за това как ще бъде отглеждан домашният любимец. След това има събеседване, което да даде допълнителна представа за хората и какви са очакванията и плановете им. Провежда се поне една среща с животното, за да се запознаят с него, да се види дали си пасват. Едва тогава може да се стигне до подписване на договор за осиновяване с много ясни клаузи. Първото условие е животното да бъде регистрирано. Нашите животни винаги са чипирани и чипът се прехвърля на името на собственика, така че да има проследяемост, ако после кучето попадне на улицата. Задължително е то да бъде кастрирано, за да се избегне домашното развъждане особено на непородисти животни. Ако няма необходимата възраст, ние поемаме ангажимент при навършването й то да се кастрира за наша сметка в клиниката ни.

- Колко време ще продължи кампанията?
- Надяваме се да продължи и през следващите години и да се превърне в постоянна, не искаме да е временна. За да има ефект, трябва целенасочено да се работи в тази посока.

- Колко са по последните ви данни бездомните животни у нас или поне в София?
- За София има по-точни данни. Картината за страната не е много ясна, защото не всяка община извършва преброяване и не навсякъде се прави качествено. По данни на Българска агенция за безопасност на храните, които събират ежегодно данни от кметовете на общините, бездомните животни в страната са между 24 000-25 000. Нашите наблюдения са, че тази бройка е неточна, защото понякога в нея попадат и свободно скитащи домашни кучета. Може би бройката е малко по-висока.

- Само за кучета ли говорим тук?
- Да, само за кучета. Преброяване на котки се прави на много малко места. Когато говорим за София, нещата са доста по-ясни. Заедно със Столична община правим мониторинг на популацията от 2007 година насам. Така че тук тенденциите са ясни, ясен е и броят на бездомните кучета. При последното ни преброяване от началото на 2018 година те бяха 3589. Има сериозно намаляване в сравнение с предишни години. През първото преброяване през 2007 година те бяха 11 400. Така че има намаляване над три пъти. Това се дължи на много фактори, не само на кастрационна кампания. Вече сме създали трайно усещане за това колко е необходима кастрацията. От друга страна, се стремим да създадем едно хуманно отношение към тези животни, като липсата на такова отношение е причината да има бездомни животни. Това все са мерки, които доведоха до положителен резултат. В големи градове в страната като Бургас, Велико Търново, Пловдив се наблюдават положителни тенденции. Това, върху което обаче трябва да се вложат повече усилия занапред, е контролът върху собствениците.

- Само преди няколко дни мъж почина след ухапване от домашни кучета, вчера пък жена едва не загуби живота си, след като я нападна питбул и ще претърпи операция на ставата. Защо се стига до тук?
- Не знам дали тези случаи зачестиха през последните месеци или просто им се дава по-голяма гласност. Явно обществото и медиите стават чувствителни тази тема. Иначе тези случаи сега са резултат от абсолютната липса на какъвто и да е контрол при развъждането и търговията с такива животни. Не говорим само за т.нар. опасни кучета, защото много трудно може да се направи разлика между опасно и безопасно животно. Това е въпрос на индивидуално възпитание. Говорим за задълженията, които са много ясно разписани в законодателството и като контролни органи са посочени Българската агенция за безопасност на храните, местната администрация и когато животното представлява сериозна опасност за здравето и живота на хората, се намесват МВР и прокуратура. Когато има пострадали със средни и тежки телесни повреди, или не дай Боже смърт, това е престъпление по Наказателния кодекс. Полицията може да предотвратява такива престъпления, не само да ги разследва. Но за съжаление на безотговорното отглеждане на животни през последните години се гледаше на нещо несериозно. Мога да дам един пример - в центъра на София, до къпалнята „Мария Луиза“ се отглеждат две огромни кучета кане корсо, които са пуснати свободно. Те са пуснати абсолютно безконтролно от собствениците като кучета пазачи.

- Какво да се направи, ако санкциите се завишат, това ще помогне ли за решаване на проблема?
- По принцип не е лошо санкциите да се завишат, но дори да останат такива, каквито са в момента, нека законодателството да се прилага. Когато става дума наистина за търговия с кучета, независимо от какви породи са, собственикът да се санкционира. Защото нелицензираното развъждане води до създаването на нови бездомни животни. Тези хора гледат на такива животни като на стока. И когато не успеят да продадат някое куче, то отива на улицата. Няма как да продаваш породисто куче за 100-150 лева, ако то е качествено развъждано. Затова казвам, че усилията на държавата и на общинската администрация трябва да се насочат към контрола върху придобиването и отглеждането на тези животни.

- Колко случая на насилие над животни има и има ли ефективни присъди? Увеличават ли се тези случаи?
- Трудно ми е да кажа дали се увеличават, но със сигурност се увеличават сигналите за насилие над животни.

- Явно сме станали по-чувствителни на тази тема.
- Така е, това е тенденция. Забелязва се една обществена нетърпимост като цяло, а от друга страна през последните две години се говори много за зоополиция. Има усилия от страна на МВР и това започва да дава резултат. Дали се увеличават случаите, ми е трудно да кажа, защото особено в малките населени места насилието над животни е ежедневие. Хората като че ли бяха свикнали с него, но вече започват да подават сигнали, което е положителна тенденция. Ефективни присъди има няколко, макар и минимални - за по няколко месеца. Условните са доста. Последната беше дадена от Асеновградския съд за случай на влачене на куче от преди няколко години. Собственикът беше решил да накаже по този начин домашния си любимец.
- Но ефективни присъди почти няма?
- Ефективни присъди много трудно се налагат, защото Наказателният ни кодекс позволява хора с чисто криминално минало при такива престъпления, които предвиждат затвор до 3 години, да се измъкнат с условна присъда. С това се злоупотребява до голяма степен. Все още българският съд гледа на престъпленията върху животни доста снизходително. Преди време така гледаше прокуратурата и МВР, но нещата се промениха. Разбра се, че насилието към животни е първа крачка към домашно насилие и към други прояви на жестокост. Но нещата вече се проумяват. Имайте предвид, че у нас насилието над животни е инкриминирано едва от 2011 година. Така че постигаме не лоши резултати, но има още какво да се желае. Това е престъпление, което води до по-тежки престъпления. Домашното насилие и насилието над животни са пряко свързани.

Визитка:

Роден е през 1976 г. в София

Завършва английска филология в Софийския университет

Ръководител е на отдел "Комуникации" в българския офис на международната природозащитна организация "Четири лапи"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.