Ясни са условията за туроператори и агенции за получаване на финансова помощ

Ясни са условията за туроператори и агенции за получаване на финансова помощ

Фирмите може да получат до 391 166 лв. финансиране

Ясни са критериите, по които туроператори и агенции ще могат да кандидатсват за получаване на безвъзмездна финансова помощ. Необходимите документи, заедно с условия и указания, са публикувани на сайта на Министерство на туризма.

Преди седмица вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че скоро браншът ще може да кандидатства по схемата за финансова помощ. По думите на Николова процедурата е одобрена от браншовите организации на туроператорите и туристическите агенти.

Програмата за финансова помощ е с общ ресурс от 10 млн. лв. Те ще бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”. От общата сума, 8.5 млн. лв. са от европейския фонд, а останалите 1.5 млн. лв. са национално съфинансиране. В документите обаче е записано, че е възможно средствата по процедурата да бъде увеличени.

Всяка фирма може да получи до 391 166 лв., като няма минимален размер на получената помощ. От друга страна, максималният размер не трябва да надвишава 10% от реализирания оборот през 2019 г. Задължително условие за кандидатите е да са регистрирани по Закона за туризма като извърпващи съответната дейност. Те трябва да са вписани в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, воден от ресорното министерство. Туроператорите пък трябва да имат валидна към датата на подаване на проектното предложение застраховка „Отговорност на туроператора“.

Могат да се включат единствено тези, които отговарят на изискванията за микро-, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия.

Необходимите документи може да се намерят на адрес https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/opik-2014-2020/podkrepa-za-msp-ot-turisticheskiya-sektor-za-preodolyavane-na

При старта на кандидатстването няма да е от значение редът на подаване на проектните предложения, тъй като реалната стойност, която ще получат допуснатите кандидати, ще бъде равна на пропорционално разпределената стойност от 10 млн. лв. спрямо броя одобрени проектни предложения и реализирания общ оборот на всяко предприятие за 2019 г.  

Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на  предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Те задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Проектните предложения ще бъдат подавани и оценявани чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване.

Срокът за подаване на проектни предложения се предвижда да бъде минимум 5 календарни дни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.