Ясни са резултатите от външното оценяване, четвъртокласниците с по-добри резултатите по БЕЛ

Ясни са резултатите от външното оценяване, четвъртокласниците с по-добри резултатите по БЕЛ

Резултатите от националното външно оценява в четвърти клас, в което се
включиха над 60 500 ученици от 1796 училища, станаха ясни. Те показват, че тазгодишните ученици са показали по-добри резултати на теста по български език и литература спрямо явилите се миналата година.

Изпитът се проведе по познатите от предходните години изисквания за организацията и формата на изпитванията по четирите учебни предмета – български език и литература, математика, човекът и обществото, човекът и природата.

Резултатите са показват, че четвъртокласниците са усвоили по - голяма част от учебния материал. По български език и литература средният резултат е 77,69%. Те са с 5,01% по-високи в сравнение с 2018 г. и с 6,02% по-високи  в сравнение с 2017 г. По човекът и общество пък четвъртокласниците са с по-ниски резултати спрямо предходната година. Тази средно на  теста са изкарали 77,80%, което е с 4,44% по-малко от показаното през 2018 г.

Спад с 1,53% има и в резултатите на миниматурата по човекът и обществото. Въпреки него, тук четвъртокласниците са показали най - добри постиженията със среден резултат 81,28%. Най - труден се оказва тестът по математика. На него учениците са изкарали средно 75,25%. Това е и с 1,69 % по - ниско от миналата.

Според общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от четирите учебни предмета се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен.

Най-ниските резултати са отчетени за въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване и/или създаване на кратък текст.  За въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висока постижимост.
За разлика от предходни години се отчитат по-високи резултати по критериите от диктовката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.