Резултатите от националното външно оценява в четвърти клас, в което се
включиха над 60 500 ученици от 1796 училища, станаха ясни. Те показват, че тазгодишните ученици са показали по-добри резултати на теста по български език и литература спрямо явилите се миналата година.

Изпитът се проведе по познатите от предходните години изисквания за организацията и формата на изпитванията по четирите учебни предмета – български език и литература, математика, човекът и обществото, човекът и природата.

Резултатите са показват, че четвъртокласниците са усвоили по - голяма част от учебния материал. По български език и литература средният резултат е 77,69%. Те са с 5,01% по-високи в сравнение с 2018 г. и с 6,02% по-високи  в сравнение с 2017 г. По човекът и общество пък четвъртокласниците са с по-ниски резултати спрямо предходната година. Тази средно на  теста са изкарали 77,80%, което е с 4,44% по-малко от показаното през 2018 г.

Спад с 1,53% има и в резултатите на миниматурата по човекът и обществото. Въпреки него, тук четвъртокласниците са показали най - добри постиженията със среден резултат 81,28%. Най - труден се оказва тестът по математика. На него учениците са изкарали средно 75,25%. Това е и с 1,69 % по - ниско от миналата.

Според общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от четирите учебни предмета се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен.

Най-ниските резултати са отчетени за въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване и/или създаване на кратък текст.  За въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висока постижимост.
За разлика от предходни години се отчитат по-високи резултати по критериите от диктовката.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.