0

Я понски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия коронавирус в популациите на норките и е установил, че голяма част от новите мутации в неговата РНК намаляват степента на заразяване с Ковид-19 при хората.

Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия коронавирус в популациите на норките и е установил, че голяма част от новите мутации в неговата РНК намаляват степента на заразяване с Ковид-19 при хората.

Разпространението на коронавируса сред норките стана голям проблем за човечеството, тъй като в техните популации SARS-CoV-2 мутира бързо и след това може отново да се върне при хората. Анализът на генома на тези щамове на вируса, които са широко разпространени сред норките, показва, че те или рядко заразяват човек, или въобще не се срещат при хората, пише доц. Томоказу Кониши от университета в префектура Акита в статия в електронната библиотека bioRxiv.
В края на април медии в Нидерландия съобщиха, че местните епидемиологични служби са открили следи от новия коронавирус в организмите на норки от две ферми. Според властите източник на заразата сред норките били заразени работници в предприятията.


По-късно коронавирусът е засечен във ферми за норки в САЩ, Канада, Дания и други страни, което принуди властите масово да унищожат животните и да наложат забрани или ограничения за развъждането им. Допълнително опасение сред учените и властите бе, че вирусът мутира особено бързо, след като попадне сред популация на норки и лесно се предава от хората на животните и обратно.
Доц. Кониши детайлно анализирал какви мутации се появяват в генома на коронавируса при попадането му в популация на норки. Той използвал данните, за да проучи в каква посока се движи еволюцията на новия коронавирус, като съпоставил измененията в генома на вирусите в животинските ферми с щамовете на SARS-CoV-2, циркулиращи сред жителите на страните с поразени от заразата ферми.
Анализът показал, че в няколко региона на Европа вирусите сред норките и сред хората започват да се променят по различни еволюционни траектории, което постепенно направило първите по-слабо заразни и опасни за хората. Експертът твърди, че щамовете, които в момента циркулират сред животните, не се срещат сред населението на Нидерландия и други страни, в които имаше заразени ферми на норки.
Щамовете, които се предаваха от хора върху норки и започнаха да се разпространяват в края на лятото, в момента почти напълно са изчезнали от популацията. В същото време нараства смъртността от Ковид-19. Според изследователя това е доказателство, че щамовете от норките са по-слабо заразни и носят по-малко вреди на човека в сравнение на вариантите на вируса, които отскоро циркулират сред хората.