0

Р ецепта за традиционните български „яйца по панагюрски“  публикува в личния си Фейсбук-профил и популярния японски кулинарен сайт medium.com токийската гурме-специалистка Мисато Оканея, която прекара няколко дни в дома на Стефан Папукчиев и сестра му Маргарита в Казанлък.

Рецепта за традиционните български „яйца по панагюрски“  публикува в личния си Фейсбук-профил и популярния японски кулинарен сайт medium.com токийската гурме-специалистка Мисато Оканея, която прекара няколко дни в дома на Стефан Папукчиев и сестра му Маргарита в Казанлък.

30-годишната журналистка обикаля от доста време различни дестинации с една раница на гърба , фотоапарат и тефтер, в който записва рецепти за различни вкусотии. В Града на розите попаднала по препоръка на доц.Мария Йотова, която от доста време живее в Страната на изгряващото слънце.

Мисато пристигнала в Казанлък от Дряново, където попълнила списъка си с нашенски планински манджи, след което отпътувала за Русе, а в момента „стажува“ в кухнята на албанка от град Прищина, коментира Папукчиев, който е ръководител на уникалния за България музей на фотографията и виртуалното изкуство.

Сред изумилите я родни ястия се оказали простичките яйца по панагюрски, родената в Нагано и живееща в Токио любителка на гурмето не можела да повярва на очите си, че цялата белота накрая се залива със запръжка..

„ Ястието е лесно, вкусно, освежаващо и препоръчително!“, настоява от  профила си във ФБ Мисато и отделя допълнително внимание на киселото мляко.От написаното от нея става ясно, че нашенци хапват от него средно по 27 кг годишно, което било три пъти повече от консумацията в родината й.
„Българската маса за хранене е трансформирана от чести политически промени!“, твърди младата журналистка без да дава допълнителни разяснения за обобщението , но пък добавя :“Все пак има чар в това, че традиционната хранителна култура остава силна.”.