Секай Мори официално бе вписана като дъщеря на Наим Сюлейманоглу в турския вариант на ЕСГРАОН. Това съобщи нейната адвокатка Хюлия Акхасал.

Първоначалната молба на Секай бе отхвърлена, защото през 1989 година Наим не бил получил пълните права на турски гражданин след бягството си от България. Тогава остана отворен въпросът как е участвал на олимпиадата в Сеул, без да има редовен паспорт.

Секай заведе дело, което е приключило благоприятно за нея, обясни юристката.

Наим дори бе ексхумиран, за да се докаже бащинството му на японката. ДНК тестът показа 99,99% вероятност, че е той.

Решението да бъде вписана в регистъра дава право на Секай да претендира на равни начала с останалите три дъщери на великия щангист за неговото наследство. Освен това тя вече има право да носи и името на баща си и да получи и турски паспорт освен японския.

Секай е дете на Сюлейманоглу от най-дългата му връзка с японската журналистка Наоми Мори, с която се запознава точно на игрите в Сеул. До последния си дъх той признаваше, че тя е голямата му любов. Заради това малко преди смъртта си накара брат си Мухарем да издири най-голямата му дъщеря.

Останалите три обаче направиха и невъзможното да попречат на Секай да получи правата на наследница, но в крайна сметка се провалиха. Първо беше делото за доказване на бащинство, което завърши в полза на японката, а след това бе и отказът да бъде вписана като наследничка на Наим, който умря през 2017 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Променят магистратури с остарели програми

Промени в остарелите и губещи магистърски програми ще бъдат финансирани със средства от национални програми. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на конференцията „Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21-и век“. Причината е, че висшите училища трябва „да дават“ мотивацията и уменията на бъдещите учители за преподаване.

Правим суперкомпютър за 1 квадрилион операции

Нов суперкомпютър, който да има производителност поне 1 петафлоп и да може да прави един квадрилион изчисления в секунда, ще бъде направен след година у нас. Той ще бъде 10 пъти по-мощен от първата подобна машина у нас – „Авитохол“, който работи с 400 терафлота. Това обясни директорът на Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии Светозар Маргенов, след като представи дейността на учените, които работят там на президента Румен Радев.