Япония ще прави водородно гориво от лунна вода

Япония ще прави водородно гориво от лунна вода

Японското космическо ведомство съобщи, че планира до 2035 г. за изследванията си на Луната да премине на водородно гориво, добивано от вода, извличана от ледените наноси върху земния спътник, предаде агенция Киодо. Използването на подобно гориво се очаква да намали значително разходите, свързани с транспортиране на гориво от Земята.

Вода в течно агрегатно състояние няма на повърхността на Луната, но предходни изследвания показват, че може да има лед в кратер близо до лунния южен полюс, който никога не е изложен на слънчева светлина. От него ще бъде получавана питейна вода, а същото така кислород и водород. Последният компонент може да бъде използван като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращи над нея станции. По предварителни разчети за бъдещото производство ще са нужни между 21 и 37 тона вода. Успешната реализация на подобен проект ще ускори темповете на усвояването на Луната и космоса. Миналата година Япония обяви решението си да се присъедини към лунната програма на НАСА и правителството подписа съответния договор. Страната на изгряващото слънце ще си взаимодейства с американското космическо ведомство за доставката на изследователско оборудване, за обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноход, а също така и за възможното изпращане на японски астронавти на Луната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.