Японци и словенци учат тънкостите на българския език

Японци и словенци учат тънкостите на българския език

Индийците питат къде са ни тигрите

Студенти и преподаватели от Япония, Словения, Румъния, Индия и още 24 страни в Европа и Азия усвояват тънкостите във владеенето на български. Освен да се учат да пишат и говорят на майчиния ни език по време на 57-ия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти гостите имат възможност да посетят различни части от страната ни и да се запознаят с различни обичаи.

Най-възрастният участник от всичките 90 тази година е Джун от Япония, която се включва в обучението за първи път преди около 40 години. През март обаче приключва с работата си в университета и решава отново да се включи в семинара. „Сега аз съм свободна и реших да уча отново български език, за да мога да говоря по-добре, да чета по-добре“, сподели без езиков проблем пред „Монитор“ гостенката от Япония. Така

 ще навакса с граматиката, която е позабравила

 Джун разказа, че чете много български книги, от които се информира за историята на страната ни, тъй като работата й е съсредоточена в периода на Възраждането. Извън историческата литература пък е прочела и „Под игото“, преведено на японски, за да се запознае с историята около Априлското въстание.

Андраж от Люблянския университет в Словения се включва за първи път в семинара, но в България е за трети път. Той вече има досег до езика ни, тъй като следва словенистика и южна славистика, по която имат и българистика. „Най-трудно ми е говоренето, защото има интерференции с македонския и сръбския, но когато чета, нямам проблеми“, разказа словенецът. 

От няколко години уроци по български има и Михай, който е студент по дентална медицина в Румъния. Затова и според него езикът ни не е толкова труден. „Досега много ми харесват професорите и програмата“, сподели момчето.

И тримата споделят, че най-много им харесват природата и историята на страната ни, с които също имат възможност да се запознаят като част от заниманията си по време на семинара. Гостите имат няколко учебни екскурзии. В четвъртък те са посетили Националния исторически музей, а в следващите две недели им предстоят и разходки в Пловдив и Рилския манастир, обясни един от организаторите - проф. Панайот Карагьозов. Един от най-забавните въпроси той получил в Лозенския манастир „Свети Спас“. Две години подред индийците от групата се чудели „има ли тигри“. Участниците в семинара се изумявали, че въртим главите си в обратната посока за „да“ и „не“. Гостите от славянските страни пък се чудели защо българският език няма падежи.

 Гледането на родни филми също е сред заниманията на чуждестранните гости

 „Мисия Лондон“, „Баш майсторът“, „Дами канят“, „Крадецът на праскови“ са само част от заглавията, на които се спират. „Те сами избират какво да гледат, но някои искат списъка с филмите и си ги теглят вечер по стаите“, обясни Карагьозов.

В петък срещу събота пък е време за дискотека. Тогава микс между българска музика и световни евъргрийни се грижи за настроението на гостите. „За съжаление много често искат да им се пуска чалга. Те я схващат много бързо, защото не слушат текста, а ориенталските ритми“, разказа организаторът на семинара.

Гостите на семинара са разпределени в пет групи спрямо нивото си на владеене на език. То се определя от входен тест, който всички правят още на първия ден, уточни Карагьозов. Първите две са за начинаещи, които не знаят български или го владеят много слабо. Това обикновено са хора, които пристигат по различни обменни програми за студенти и преподаватели на образователното министерство. Те най-често са Азия, Япония, Южна Корея, Индия, Китай и други неславянски страни. Начинаещите имат по 5 академични часа за практически български език. В 3-та, 4-та и 5-а група са напредналите, които разбират езика. Те изучават 3 часа практически български, а след това имат и специализиран семинар. Те могат да избират между „Съвременен български език и превод“, по който учат теория, или „Българска литература и културна антропология на българите“, където изучават обичаи и исторически реали. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.