0

П очти целият първи месец от годината в Нов театър – НДК ще бъде посветен на родните автори, които създават или са създавали произведения за сцената. Форумът „Януари – фестивал на българската драматургия”, който ще се състои от 9 до 31 януари, е замислен като поле за показ на театрални продукции, изградени върху творби на български драматурзи – класици или наши съвременници.

Почти целият първи месец от годината в Нов театър – НДК ще бъде посветен на родните автори, които създават или са създавали произведения за сцената. Форумът „Януари – фестивал на българската драматургия”, който ще се състои от 9 до 31 януари, е замислен като поле за показ на театрални продукции, изградени върху творби на български драматурзи – класици или наши съвременници.

Изискването към участниците е именно това – текстовете да са написани от български автори или да са интерпретации на български текстове, пак направени от наши автори. Така всяка година през януари под един покрив ще бъдат събирани едни от най-обичаните от публиката представления по български автори, като се предвижда и възможност за творчески дебюти. Такъв формат сред съществуващите у нас фестивали няма, което, като се прибави и фактът, че София няма свой театрален фестивал, в който да се представя българска драматургия, обяснява защо „Януари“ има огромен потенциал за развитие и за влияние върху театралния живот у нас, казва режисьорът Бойко Илиев – основател на форума и директор на Нов театър – НДК. Началният час на почти всички представления е 19.30.

Защо „Януари“? Защото това е най-българският месец, по думите на проницателния Йордан Радичков от едноименното негово произведение, с което този наш обичан класик преди 2 години (със съгласието и одобрението на неговия син) става задочно кръстник и патрон на фестивала, който имаше своето първо издание през януари 2016 г. Лого на проявата ще бъде една от рисунките на Йордан Радичков от творбата му „Ние, врабчетата“ – защото точно врабчетата са си най-български и си остават тук дори в най-тежкото време, когато всички прелетни птици са отлетели на юг.

Какви изненади предлага тазгодишната програма? На 9 и 10 януари форумът ще бъде открит с първия моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска-Давидова „Променяне“. Йоана е автор на сценария, вдъхновен от автобиографичната книга на Лив Улман „Промяна“, а режисьор е Гергана Димитрова. Това ще бъде първото театрално представление у нас, съдържащо добавена реалност благодарение на използването на най-модерни технологии, твърдят създателите му. На 11 януари ще се играе „Пикльото“ от Калин Илиев – моноспектакъл на актьора Кирил Михов под режисурата на Бойко Илиев. На следващия ден идва ред на друг моноспектакъл, който вече има тълпи фенове - „Пилето, което казва ку“ на Иван Юруков по разкази на Александър Урумов и с музиката на Михаил Шишщков-баща. На 14, 15 и 16 януари ще се играят три спектакъла на Бойко Илиев, направени по силни текстове на наши класици: „В часа на синята мъгла“ по личните писма на Яворов с участието на Иван Радоев, Елена Петрова и Мариела Топалова; „Поручик Бенц“ по романа на Димитър Димов с Йоана Буковска-Давидова, Любомир Ковачев и Ивайло Захариев; „Антихрист“ по Емилиан Станев, отново с Елена Петрова и Любомир Ковачев, чийто тандем на сцената е подкрепен от мощното присъствие на Веселин Калановски и Ники Сотиров. На 17 и 18 януари зрителите могат да гледат съответно „Страсти Илиеви“ от Димо Дешев и „Кръговратът на живота“ (19 ч.) – продукция на театрална школа Artissimi. На 21 януари ще бъде представена постановката „Цъфнали очи“ по романа на Радостина Ангелова „Виенски апартамент“ – копродукция на ДКТ – Сливен, и „Малко театро“ от Будапеща. Следващата дата от афиша е за моноспектакъла на Ники Урумов „Лалугер“ по текст на Александър Урумов с режисьор Юрий Дачев. На 23 януари ще се играе „Елада Пиньо и времето“ по едноименния роман на Керана Ангелова – моноспектакъл на Габриела Хаджикостова. Голямата Доротея Тончева ще блесне в спектакъл на 24 януари – в „Цигуларката на Бога“ от Стефан Цанев, продукция на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“, режисирана от Мартин Киселов. В текста, близък до философска поема, тя си партнира с младия Петър Петров. На 29 януари е „Дом за овце и сънища“ с автор и изпълнител – актрисата драматург Здрава Каменова и режисьор Гергана Димитрова. Съпродуценти от чужбина са театър „Максим Горки“ в Берлин и Ноймаркт театър от Цюрих. Парада на българската драматургия на 31 януари закрива пак „Пикльото“ – абсурдна история за нощен пазач, който варди склад от дебнещ крадец...