Янка Такева: 68% от учителите с имунитет срещу COVID

Досега малките бяха в клас, време е да минат за онлайн

Янка Такева: 68% от учителите с имунитет срещу COVID

68 % от учителите у нас или са преболедували, или са ваксинирани срещу коронавирус. Това заяви пред "Телеграф" Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Лично аз смятам, че нашите деца от 1 до 4 клас бяха достатъчно време в присъствено обучение. Трябва да им дадем малко онлайн да може системата да си поеме въздух, каза тя.

-Г-жо Такева, ситуацията с пандемията се усложнява. Броят на заразените нараства, а учителка почина няколко дни след ваксинация. Има ли тревога сред преподавателите?

-Засега не. На този етап е спокойно. Виждате, че тези неща, които се случват в целия свят, се случват и в България. Никой не е застрахован от нищо. Не знам дали смъртта на колегата има връзка с ваксината. Това ще кажат специалистите, но нашето поколение, никога не сме си представяли, че ще преживеем пандемия, ще преживеем световна здравна криза. Това, което сме гледали по филмите и сме чели в книгите сега е пред очите ни. Случва ни е един кошмар. Ето вече пет месеца минаха откакто преболедувах от коронавирус, а гласът ми още не се оправил. Косата ми опада, вдигнах диоптъра. Страничните поражения са страшни и за това трябва много, много дисциплина и отговорност за личния живот, животът в семейството и на работното място.

-Вземат ли се достатъчно мерки в училищата?

-Учителите и директорите прави всичко възможно да поддържат много висока хигиена. В образованието харчим луди пари за дезинфектанти, за най-различни уреди, които пречистват въздуха. Толкова много пречистватели се закупиха в българските училища, толкова много различни лампи, които убиват бактерии.

-Виждаме, че сега по време на третата вълна много повече деца са болни. Не е ли време малките ученици и децата в детските градини в София също да минат на дистанционно обучение?

-Лично аз смятам, че нашите деца от 1 до 4 клас бяха достатъчно време в присъствено обучение. Трябва да им дадем малко онлайн да може системата да си поеме въздух. Аз предлагах да разделим на две ваканцията, за да може в края на март (на 18-и и 19-и) да се вземе една малка ваканция, а след това да се продължи онлайн от 22 март до края на месеца. После, април щяхме да видим какво ще кажат здравните специалисти. Но, нали знаете, че на всяко разумно предложение има много критици. Една малка ваканция на 18 и 19 март нямаше да навреди на никого, а щеше да даде възможност за този малък транш, благодарение, на който всеки един от нас – ученици, родители, учители щяхме да си поемам въздух.

-Искат ли повече учители да се ваксинират?

-Има желание сред учителите да се ваксинират, но чакат дози на „Модерна“ или „Пфайзер“. Сега, основното им притеснение е, че не може да се работи в нормална училищна среда, ами се влиза и излиза от присъствено в дистанционно обучение. Това ги притеснява, но в момента ние трябва да се съобразим със ситуацията и да продължим напред с дистанционното обучение.

Вие знаете, че основният приоритет е опазване живота и здравето на учителите и на учениците, а и на останалия персонал. Ясно е, че децата губят, губят и учителите. Всички губим от липсата на присъствено обучение, но ситуацията е такава и човек не може да сложи здравето на една везна заедно с другите приоритети. Здравето е най-важно.

-Казахте, че учителите чакат ваксини на „ Модерна“ и „Пфайзер“. Те имат ли притеснения относно имунизации с „Астра Зенека“?

-Медиите давате много информация в тази посока. Медицинските специалисти също. Това е въпрос на личен избор. Това е положението, но искам да ви кажа, че някъде около 68 % от учителите или прекараха коронавирус, или се ваксинираха. Тоест, те са с имунитет. А учителите в България сме 93 000, плюс тези в детските градини, плюс директорите.

-Има ли отдръпване от учителската професия заради пандемията?

-Няма отдръпване от учителската професия. Нито тези колеги, които в момента са на работа се отдръпват, нито пък липсват кандидати. Напротив. Всеки ден идват по трима-четирима учители, които търсят работа. Даже в момента в Пловдив има много кандидати за учители по английски език, за психолози, за педагогически съветници. Младите хора са малко по-смели, защото по-леко изкарват коронавируса. Миналата година в системата влязоха над 4 000 учители, които завършиха университетите в България. Живот и здраве юли, август до 10 септември, когато всичко трябва да бъде запълнено като кадрово обезпечаване на системата. Очакваме също да имаме учители. Излизат випуски, които също ще търсят работа. Има нещо, което мен много ме радва. Бях подкрепена от министъра на образованието Красимир Вълчев и от университетите във Велико Търново, Пловдивския, Софийския, Югозападния за новата учебна година, бъдещите студенти, които ще стават учители и да работят по нови учебни планове и програми, които са в новата наредба за придобиване на учителска правоспособност. Тя вече е публикувана в държавен вестник. Животът не спира, липса на учители няма да има. Това го знам, защото няма друга сфера, при която, каквито и да е обстоятелства да се случат да има толкова стабилни и сигурни работни места.

-Желаят ли хора с други професии, останали без работа заради пандемията да се посветят на учителската?

-В началото имаше такива и системата ги пое. Пандемията направи така, че всеки за каквото е учил започна да си работи.

-Да припомним каква ще е заплатата на учителите през новата учебна година?

-През септември няма да има промяна, но от 1 януари 2022 г., стартовата заплата ще бъде над 1 450 лв.

-Предлагате мандатност на директорите, което не беше посрещнато добре от тях. Защо реагираха така?

-Синдикатът на Българските учителите направи едно изследване, което показа, че 99.2 % искат мандатност на директорите. Трябва да се разработи механизъм за тази мандатност. Той ще определи колко години да е мандата и на колко последователни мандата да имат право директорите. След като този срок изтече, този директор, ако не иска да се върне на учителското си място може да кандидатства за директор в друго училище. Може също да бъде насочен от регионалното управление да поеме друго училище. Предстои разработването на този механизъм, а при този висок процент никой не може да се откаже от първоначалното искане. Това, че директорите създадоха паника, не им прави чест за техния професионализъм. Паника вдигнаха слабите директори. Силните директори, напротив се зарадваха, защото казаха : “ще имам възможност да се докажа и на другото място“.

-Ще се наложи промяна по отношение на матурите и НВО заради пандемията?

-Още е рано да се каже. През април месец ще видим кои теми ще бъдат застрашени, ако не могат да задълбочено да бъдат взети като учебен материал. Така, че сигурно ще има някакви фактори, с които самата пандемия ще ни наложи да се съобразим, но това ще стане ясно през април.

Визитка
:

-Родена е на 30 септември 1947 г. в село Ковачевци

-Завършва Педагогическия факултет на СУ в Благоевград. Има магистърска степен по „Управление на човешките ресурси“ в ПУ

-Работила е като, директор на дом за сираци в софийския квартал Драгалевци и главен специалист на управление „Просвета“ в община Красна Поляна София

-От 1990 г. е зам.-председател, а от 1994г. е председател на Синдиката на българските учители.

-Член на Икономическия и социален съвет

-Носител на орден „Стара планина“ I степен, 2016 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.