Янев в НС: Беше издадена заповед да се включи в енергийната система

Янев в НС: Беше издадена заповед да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2 (ВИДЕО)

Чужди самолети и вертолети може да се включат в гасенето на пожарите у нас

Беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2. Това каза премиерът Стефан Янев пред депутатите на блиц контрол във връзка с драстичното покачване на цената на ел. енергията на българската електроенергийна борса.

"Въпросът е достатъчно сложен и комплексен. Средната цена беше около 330 лв. В момента средната цена е около 250 лв. Българският бизнес има основание да задава такива въпроси, особено тези, които се занимават с енергоемко производство. Какво направи служебното правителство? Преди около 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2, първоначално с един реактор, в момента три", уточни Янев.

По думите му ръководството на централата вече работила активно да търси пазари и дългосрочни договори, защото пиковете в цените, които се получавали са на базата, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори. „Ако договорите са дългосрочни, картината е друга. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи спокойно докрая на годината, без да получава държавна помощ. Въпросът е сложен, той не е от вчера и няма да получи отговор в рамките на два дена", добави премиерът.

По думите му пускането и спирането на един реактор е процес, който отнема време. Той отчете, че не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е това, което вдига цените.

"Министерство на енергетиката управлява тази миникриза с цените от неделя. В неделя е издадена заповедта за включване на втори блок и в понеделник е говорено с ръководството на централата да се включи и трети енергоблок. Ситуацията не е в безтегловност, а се управлява", категоричен бе Янев.

Летална техника от друга държава ще се включат в гасенето на горските пожари в България, ако те продължат да се разрастват, стана ясно от думите на премиера Янев.

В момента един-единствен вертолет на ВВС може да участва в гасенето на огъня, а до десет дни могат да са най-много три. Затова и България ще иска помощ по въздуха.

„Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари“, коментира Янев.

Гълъб Донев: Правителството ще отпусне средства на пострадалите от пожарите
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.