Янаки Стоилов на посещение във ВКС

Янаки Стоилов на посещение във ВКС

Служебният инистър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев се срещнаха с и. ф. председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова – ръководител на Търговската колегия, зам.-председателя и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова, и. ф. зам.-председател и ръководител на Гражданската колегия Емануела Балевска и върховни съдии от трите колегии. 

Основните теми на дискусията са били работата на ВКС с Единната информационна система на съдилищата, както и начините за подобряване на процедурата при провеждането на конкурсите в съдебната система.

„Прибързаното въвеждане на изцяло електронно правосъдие може да бъде провал за съдебната система. Необходим е преходен период за няколко години, в които да се запази класическото правосъдие заедно с електронното”, е заявил министър Стоилов и допълнил, че през това време ще се отстранят проблемите, които могат да засегнат валидността на юридическите актове. Той е поел ангажимент министерството да разработи съответните законови промени, така че да се осигури тази възможност.

Проф. Стоилов е подчертал, че е важно да се върви към реално електронно правосъдие и е необходимо свързването и пълноценно съчетаване на Единната информационна система на съдилищата с Единен портал за електронно правосъдие, чието доизграждане предстои.

На срещата е била обсъдена и темата за провеждането на конкурси в съдебната система. Министър Стоилов предложил делата за конкурси във върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави на съдии от ВАС и ВКС. „Ако има съгласие, ние сме готови съвместно да изготвим законопроект. Виждаме проблемите, но искаме съдиите да помогнат”, допълнил заместник-министър Иван Демерджиев 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.