Янаки Стоилов обсъди правосъдието с шефовете на Венецианската комисия и на Съда в Старсбург
2

Янаки Стоилов обсъди правосъдието с шефовете на Венецианската комисия и на Съда в Старсбург

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов се срещна с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) в Европейския ден на правосъдието, съобщиха от Министерство на правосъдието.

В Страсбург двамата са обсъдили сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на навършващата се догодина 30-та годишнина от членство на страната ни в организацията. Министър Стоилов е посочил, че в Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда продължаване на взаимодействието с Венецианската комисия и други европейски организации в сферата на правото и е подчертал, че е необходимо становищата, които тези организации предоставят, да отговарят адекватно на условията в България.

В отговор на по-ранни препоръки на Комисията министърът на правосъдието разяснил включените в плана за възстановяване предложения за повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор чрез даване на функционални възможности той да бъде разследван, а не чрез създаване на нови структури.

По време на срещата с председателя на Европейския съд по правата на човека Роберт Спано и неговия екип са били обсъдени идеите на ръководството на Съда за въвеждане за тестов период от 2 години на решения по съкратена формула и за набелязване на дела, които могат да имат голямо значение за развитието на юриспруденцията.

Янаки Стоилов е заявил, че настоятелно ще препоръча на Висшия съдебен съвет да засили сътрудничеството и командироването на български съдии в Европейския съд по правата на човека. Двете страни се обединили около мнението, че повишаването на запознатостта с Европейската конвенция за правата на човека може да доведе до намаляване на осъдителните присъди и значително съкращаване на обезщетенията, които страната трябва да плаща за осъдителни присъди.

На срещата е присъствал и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев, както и е бил проведен кратък разговор с трима юристи от българската секция на Съда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.