Министър Янаки Стоилов даде на НС пакет от законопроекти

Министър Янаки Стоилов даде на НС пакет от законопроекти

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе в Народното събрание пакет от проекти на нормативни актове, по които е необходимо да бъдат предприети своевременни действия, за да се избегнат финансови и други санкции срещу България, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Преобладаващата част от законопроектите са в отговор на процедури за нарушения, образувани от Европейската комисия, други целят ефективно сътрудничество с Европейската прокуратура, а трети – регламентиране на новоизградени информационни системи за електронни административни услуги и достъп до правосъдие, за чието внедряване държавата се е обвързала с определени срокове.

От особена важност е и промяната в законодателството за придобиването на българско гражданство, тъй като до сега предоставяното „инвестиционно“ гражданство подлага на риск националната сигурност и сигурността на ЕС. Изготвените от министерството на правосъдието законопроекти са представени на народните представители в случай, че проявят интерес към тяхното използване и внасяне за разглеждане в Народното събрание.

Сред предложенията са:

1. Проект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, изменящ и Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

2. Проекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

3. Проект за изменение и допълнение на Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси на Съвета на Европа и допълнителните протоколи към нея.

4. Проект за изменение и допълнение на Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество

5. Проект на Закон за допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност

6. Закон за допълнение и Гражданския процесуален кодекс

7. Закон за изменение на Закона за българското гражданство

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.