Янаки Стоилов със законови промени: 5 спецотделения да заменят спецсъдилищата

Внесени са 2 предложения в Народното събрание

Янаки Стоилов със законови промени: 5 спецотделения да заменят спецсъдилищата

Предлага се и премахване на инвестиционното гражданство

Пет спецотделения - по едно в 5-те апелативни района в страната, да заменят спецсъдилищата в София, които да бъдат закрити. Това предлага ръководството на Министерство на правосъдието на Народното събрание. Предложението за промяна в закона е внесено днес в парламента, съобщиха служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов и заместниците му Мария Павлова и Иван Демерджиев. 

Според проекта, само към окръжните съдилища в 5-те апелативни района да бъдат създадени спецотделения, които да разглеждат престъпленията в обхвата на спецправосъдието. Втора инстанция на делата да бъдат апелативните съдилища, и трета - ВКС. 

По отношение на висящите дела в съдебна фаза, т.е. тези, които вече са започнали в съда, предложението е да бъдат довършени пред институциите, където са започнали, заради несменяемостта на съдебните състави. Онези, които не са стигнали до съд, да отидат в едно от 5-те спецотделения според района на подсъдност. 

Проектът предвижда още - да се намали обхвата на престъпленията, които се разглеждат от спецправосъдието, с мотива, че сега е много широк. 

Вторият внесен в НС законопроект е за промени в Закона за българското гражданство. Предвижда се премахване на т.нар. инвестиционно гражданство. Стоилов е направил искане към ДАНС за информация колко души са придобили гражданство на това основание.

В парламента са внесени и 2 анализа. Единият е за дейността на спецправосъдието, въз основа на получена в Министерство на правосъдието информация от ръководителите на тези институции. "Ние предлагаме да се запазят добрите страни на спецправосъдието, без тези институции да съществуват", каза Стоилов. 

Вторият анализ е за оптимизиране на съдебната карта на съдилищата, като предложението е процесът да продължи. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.