0

П редседателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес следобед с прочутия полски актьор Ян Енглерт. Двамата разговаряха в зала „Запад” на Народното събрание. Вежди Рашидов връчи на Ян Енглерт почетния плакет на българския парламент.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес следобед с прочутия полски актьор Ян Енглерт. Двамата разговаряха в зала „Запад” на Народното събрание. Вежди Рашидов връчи на Ян Енглерт почетния плакет на българския парламент.

Известният полски актьор, режисьор и преподавател, който е и директор на Народния театър във Варшава, пристигна в България по покана на ректора на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семержиев по повод удостояването му с почетна степен доктор хонорис кауза.

Церемонията ще се състои утре от 10.00 часа в кино "Одеон". На церемонията ще присъстват официални лица, представители на академичната и културната общност, Съветът на настоятелите, преподаватели, студенти и приятели на академията.

От 14.00 часа на Сцена 47 в НАТФИЗ актьорът ще изнесе "при закрити врата" майсторски клас за студентите на Академията.

Почетната научна степен доктор хонорис кауза на НАТФИЗ се присъжда за заслуги към развитието на световната наука, образование и култура и се връчва от ректора на Академията. Ян Енглерт е 21-вата знаменита личност, на която Академичният съвет на НАТФИЗ присъжда званието.

Енглерт е любимец на българската публика заради ролята си на отец Ередия във филма „Осъдени души” на Въло Радев (1975) по едноименния роман на Димитър Димов. Именно поради хубавите си спомени от работата в продукцията и зародилите се тогава сърдечните приятелства с български колеги полският актьор при всяка възможност е подчертавал привързаността си към страната ни.