Ямболски старейшини даряват 30 000 лева за паметник на Левски

Ямболски старейшини даряват 30 000 лева за паметник на Левски

30 000 лв, възнаграждения и осигурителни вноски за октомври дариха старейшините от Ямбол за паметник на Васил Левски, решението беше взето по време на редовното им заседание.

За пръв път идеята да бъде вдигнат паметник на Апостола на свобода беше лансирана преди 6 години:молбата е била отправена до местните общинари от учредителя на сдружение „Левски- Дяконътъ“  през 2014 г. Преди месеци общината  обяви национален конкурс за изработване на идеен проект за бюст-паметник, паметникът ще бъде поставен в центъра на града на улица „Г.С. Раковски“ източно от сградата на общинската администрация.

Срокът за представяне на проектните предложения е 30 ноември т.г.

В заданието е записано, че  паметникът ще трябва да бъде изработен от две части: метал и камък с обща височина/бюст и постамент/ не повече от 3,5 м.Той ще бъде поставен в центъра на града,като финансовата рамка за реализацията не бива да надхвърля 30 000 лв.

Идейните проекти за паметника ще бъде оценявани  от 5-членно жури с председател зам. кмета на общината Енчо Керязов, включени са директорът на старозагорската  художествена галерия, изкуствоведът  проф.д-р Марин Добрев и уредникът в ямболската галерия „Жорж Папазов“ художникът Петър Тепсизов.Предвидени са три откупки от по 2000,1000 и 500 лв, като участниците ще трябва да представят макети в мащаб 1:10 и 1:5.Справка показва, че към 23 ноември по набирателната сметка са постъпили 19 508,74 лв от 48 дарители.

 Според ямболския историк Хараламби Баев най-вероятно Дякона е посетил града по време на първата от четирите си обиколки из българските земи. Тя била осъществена от 11 декември 1868 до 24 февруари 1869 година, като при нея Левски пристигнал в Българско откъм Цариград. Тази обиколка била само с опознавателна цел и по това време Апостола не изграждал комитети. Васил Левски е дошъл в Ямбол през декември 1868 година. През 1872 година ямболският революционер Георги Дражев се срещнал с Левски и на следващата година създал революционен комитет в града.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.