Жалят пред ВАС решението на ЦИК за 100 % броене на разписките

Жалят пред ВАС решението на ЦИК за 100 % броене на разписките

Една от политическите формации жали пред ВАС решението на ЦИК от вчерашното заседание за 100 % контролно броене на машинните разписки.

До това решение на ЦИК се стигна, след скандала от последните дни с допълнителните машини - 427, внесени от Сиела Норма". Това пък предизвика вълна от критики, че се подготвя манипулация на изборните резултати и софтуера върху тях. Така ЦИК решиха, че в създалата се ситуация, решението за пълно броене - какво в секциите в страната, така и в чужбина, ще се върне доверието в машинното гласуване.

Само няколко дни по-рано ЦИК бе решила да брои разписките само в 30 % от секциите, въпреки че в началото на месеца искаха да има пълно броене във всички секции, като данните от тях се попълват в протоколи. Това обаче бе обжалвано пред ВАС от три формации и съдът отмени част от него - попълването на резултатите от контролното броене в протокол. Остави възможност на ЦИК обаче все пак да проведат контролно броене в какъвто обем те си преценят. Заради обществения шум и липсата на достатъчно единодушие в ЦИК обаче, членовете на комисията се спряха на компромисен вариант - броене само на 30 % и данните от него да се попълват в приложение. Важен за резултатите от изборите си остава машинния протокол.

Сега част от формациите отново стигат до ВАС, за да реши спора им с ЦИК. Жалба подава една от същите формации. Според Мая Манолова целта на решението на ЦИК е да всее недоверие към изборния процес в избирателите и членовете на СИК, които до късно ще броят разписки и то в условието на пандемия. Манолова обясни, че решението на ЦИК е било качено на сайта на комисията едва 2.30 часа - практически в деня на размисъл, а целта - да пресекат възможността за политически коментари. Те продължават на настояват, че най-оптималният вариант е за 15 % контролно преброяване, както е било на изборите през юли, което на свой ред показало пълно съответствие между машините и протоколите.

Междувременно друга формация - на двамата бивши служебни министри - изрази подкрепа за жалбата. Според тях решението на ЦИК не представлява контролен механизъм, а се използва единствено за средство за всяване на смут и хаос в изборния ден.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.