Жалби от мръсотия и дупки загряват телефоните на кметствата (ТЕМАТА)
2

Инспекторатите обработват десетки сигнали дневно

Жалби от мръсотия и дупки загряват телефоните на кметствата (ТЕМАТА)

София прибра 8,2 млн. лв. от такси и глоби

* В Хасково преустройват два хангара за бездомни кучета

Хората масово се жалят в общинските инспекторати от лоша инфраструктура и непочистени улици. Това сочи справка на „Монитор“ за 2020 г. От нея се разбира, че на ден някои общини обработват десетки сигнали.

В София за изминалата година са постъпили и обработени 30 566 сигнала. Те са насочвани за проверка към районните инспекторати или компетентните експерти. Най-много от тях са свързани с чистотата и управлението на отпадъците – 21 051. След тях се нареждат сигналите за техническа инфраструктура – „Софийска вода“, „Топлофикация“, експлоатационните дружества.


Оплакванията от паркиране в тревните площи са 1213

след тях са от екология и зелени системи – 1045. От транспортната инфраструктура оплакванията достигат 969. Най-малко хора са подавали сигнали от рекламната дейност в града – 56.

По сметката на Столичния инспекторат от такси и санкции са постъпили 8,2 млн. лв. Тук се наблюдава спад с 400 000 лв. в сравнение с 2019 г. София е прибрала 1,2 млн. лв. от такси за ползване на територии общинска собственост за „Търговия на открито; разполагане на подвижни съоръжения пред стационарен търговски обект; подиуми; при провеждане на спортни, културни и други индивидуални и масови прояви на открито“. 1,9 млн. лв. са таксите в дирекция „Управление и анализ на трафика“ за заемане на тротоари и улични платна от строителни обекти. 366 хил. лв. са глобите на фирмите изпълнители на дейностите по лятното и зимното почистване. Инспекторатът е успял да спести 3,4 млн. лв. от отказаните за обработване площи по зимно почистване.

Пловдивчани се жалят в Общинския инспекторат най-често заради замърсявания, съобщи за „

“Монитор” шефът на общинското ФБР Борислав Димов.

Той уточни, че най-много са сигналите за нерегламентирано изхвърляне на боклуци, както и за изгаряне на отпадъци. Не са малко и жалбите срещу строителни фирми заради шума, който вдигат в часове, отредени за почивка. След шума от строителните обекти се нареждат сигналите, че работници на различни доставчици на услуги прокопават улици и тротоари. Не са малко и сигналите за сложени пред търговски обекти реклами без разрешителни. Напоследък са зачестили и жалбите за разхождане на кучета в градинки и паркове и за


хранене на улични котки на нерегламентирани места

уточни Димов. По думите му в община Пловдив има лицензирани зоодоброволци, които имат правото на определени места и при спазване на хигиена да хранят бездомни котки. Когато граждани се натъкнат на мръсотия край блоковете си заради безразборно хранене на четирикраките, обикновено подават сигнали в Общинския инспекторат.

В Хасково жалбите са за лошо улично осветление, бездомни кучета в града, течове от остарялата ВиК мрежа, лоша асфалтова настилка и дупки по улици и общински пътища в селата. „За да решим генерално проблема с уличното осветление, спечелихме сериозен проект по норвежкия финансов механизъм за 810 000 лева“, съобщиха от кметството. Само преди дни кметът на община Хасково Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха вчера договора за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“. С този договор Хасково получава безвъзмездно близо 810 хиляди лева за изграждане на икономично и модерно улично осветление в кв. Болярово и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница.

„От 107 общини Хасково е сред 20-те одобрени за безвъзмездно финансиране, което говори за много качествена работа“, каза зам.-министър Жечо Станков при посещението си в Хасково. “Това означава, че над 3000 души ще имат ново улично осветление, без това да струва нито един лев на хасковските данъкоплатци”, уточни кметът Станислав Дечев. По отношение на кучетата вече е в ход преустройство на два хангара за изтребители в бившото военно летище „Узунджово“. Там ще бъдат оборудвани клетки за над 80 животни. С това се очаква бездомните животни по улиците на Хасково да намалеят. Още 800 хиляди са предвидили от община Хасково за частична подмяна на най-остарелите и амортизирани водопроводи в града. След подмяната на тръбите ще бъдат асфалтирани наново участъци от основните булеварди „Освобождение“ и „Стефан Стамболов“, допълниха от кметството.

Кюстендилци най-често подават жалби до общината за незаконно строителство, неправомерни ремонти и агресивни кучета, посочва справка на администрацията. Недоволство сред местните предизвиква и


отглеждането на едър и дребен добитък

– крави, овце и кози, както и опасните дървета. През миналата 2020 година постъпилите жалби в кметската администрация са 230, а само от началото на годината тяхната бройка е 75. По-интересните и запомнящи се са предизвикани от съседски войни. Една от тях е за поставена тоалетна чиния на етажа в общия вход на жилищна сграда, друга пък е срещу комшия, отглеждащ птици в апартамента си. Недоволство е предизвикало и пръскане с хербициди, както и горене на отпадъци в жилище. На всеки един от сигналите общинската администрация е направила съответната проверка и са предприети мерки по законосъобразност.

В Община Велико Търново от 2015 г. общински инспекторат няма. Сигналите и жалбите си гражданите изпращат в дирекция „Строителство и устройство на територията”, като най-честите сигнали, които се подават, са свързани с неуредици по инфраструктурата: дупки по улиците, липса на тротоарни плочки, некачествени ремонти. Във връзка с това в общината действа Звено за аварийни ремонти, което след получаването на съответния сигнал се задейства и вместо да се губи време в обявяването на поръчка и избор на фирма, която да извърши съответния инфраструктурен ремонт, работата по ремонтните дейности се поема от служителите в това общинско звено.

На телефоните на инспекторите в община Шумен преобладават обажданията на граждани за


изоставени и неизползвани автомобили

Според пресаташето на кметството Роза Енчева случаите на такива сигнали зачестили в началото на годината, когато общинската администрация предупреди жителите, че във връзка с изменения в Наредбата за излезли от употреба моторни превозни средства е съкратен срокът за премахване на изоставени автомобили, които се намират върху имот – държавна или общинска собственост. На второ място са оплакванията за липсващо или повредено улично осветление с искане за възстановяване на светлината. Третата група жалби са за неправилно паркиране, но тях общината ги препраща към полицията. След тях са обажданията за замърсяване на общински терени, за изхвърляне на боклуци и нерегламентирани сметища.


* По темата работиха Мария Нинова, Нели Колева, Красимир Крумов, Божидар Събев, Иван Първанов, Северина Димитрова


Оплакват се от кораби замърсители в Русе


ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА


Освен от изоставени автомобили, незаконни гаражи, дупки и боклуци по улиците русенци напоследък се жалят и от кораби замърсители на въздуха.

„Сигурен съм, че кметът в качеството си на пазител на чистия въздух в Русе може да предприеме инициатива и да се справи с този проблем. Като за начало видеонаблюдение, за да е ясно кои кораби замърсяват. След което да им се прегледа документацията и да се установи какъв проблем имат. Тези кораби, които не отговарят на законовите изисквания, да се спрат до установяване на неизправностите им“, предлага гражданин екоактивист.

Някои пък въобще не се занимават с писане на жалби, а директно сигнализират във фейсбук групи, които се следят от общинската администрация. Вижда се, че понякога заместник-кметовете Димитър Недев и Златомира Стефанова влизат в диалог, макар че тонът на недоволстващите невинаги е много подходящ. Най-често в тези групи гражданите се жалят за неасфалтирани улици и подканят управата да се заеме.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.