Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, препоръчана от международни експерти, е в менюто да присъства тропическият плод киви, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Като част от балансираното и здравословно хранене специалисти от Великобритания и САЩ съветват да се консумират богати на калий храни, които противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане. Деликатният баланс между натрия и калия, който играе роля за регулирането на кръвното налягане, може да се постигне чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци, и в частност на киви.
Предишно проучване също е установило ползата от тропическия плод за понижаване на високо кръвно налягане. За целите му 118 участници е трябвало да хапват три кивита на ден, докато лицата от контролната група са консумирали ябълки. След осем седмици изследователите са отчели по-изразен ефект върху повишеното кръвно налягане сред изследваните лица, които хапвали киви

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Откриха древни вируси, непознати днес

Преди 15 000 години водата по повърхността на Тибетското плато замръзва и става част от по-голям глетчер, вече образувал се в същия район на Земята по това време. Още тогава в дебрите на синия лед се консервират милиони микроорганизми, много от които с времето умират, а единственото доказателство, че някога са били там - техният геном - бавно се разгражда.

За да проверят как протича този процес за милиони непознати организми, през 2015 г. американски и китайски учени пускат сонда в един от ледниците на азиатското плато. Днес, пет години по-късно, резултатите от този научен труд са налице, а само преди дни данните от него бяха публикувани в предварителен доклад на сайта bioRxiv.