Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщи АФП, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.

Резултатите сочат също, че набавянето чрез храната на допълнителни 300 мг холестерол дневно е свързано със 17 процента по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Въпросното количество обаче е двойно по-голямо от това, което консумира на ден средностатистическият американец.

Том Сандърс, диетолог от Кралския колеж в Лондон, обаче отбелязва, че настоящите резултати се различават съществено от тези от мащабно американско изследване от 1999 г., което не установява подобен ефект. Британският специалист смята, че въпросните резултати са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.

Скорошно китайско проучване дори установи, че холестеролът понижава риска от болести на сърцето.

"Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания", казва Сандърс.

Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната продуктът може да се консумира редовно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Плоскостъпието- причина за гръбначни изкривявания

Плоскостъпието е ортопедично състояние, но може да прерасне в заболяване, ако не се вземат мерки навреме. Представлява деформация на подреждането на костите на ходилото. Тогава сводът спада и тогава започваме да се движим по-трудно. Това обясни пред „Монитор“ физиотерапевтът д-р Росица Шейтанова.

Плодовите фрешове водят до диабет

Диетичните газирани напитки и фрешовете от плодове никак не са безопасни за здравето, тъй като увеличават риска от диабет тип 2, пише в. "Дейли мейл".