Яйцата най-евтини във Велико Търново, олиото - в Хасково

Яйцата най-евтини във Велико Търново, олиото - в Хасково

През последната седмица на борсите замразените пилета на едро в Добрич доближиха петарка за кило

Яйцата на едро през миналата седмица се продаваха най-евтино във Велико Търново, където бройката вървеше от 14 до 21 ст. Най-високата цена на кокошия продукт бе отчетена в Пловдив - от 25 до 30 ст. парчето, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

В София яйцата на едро се продаваха от 17 до 24 ст./бр.

Под границата от 20 ст. те можеха да се купят още и в Благоевград, Добрич, Ловеч и Ямбол - по 19 ст., а също и в Силистра - за 18 ст./бр. Средната цена на яйцата размер „М” за цялата страна през периода бе 20 ст. или с една стотинка повече спрямо по-миналата седмица.

За времето от 3 до 7 септември каймата смес на борсите се продаваше средно по 4,62 лв./кг или с 5 ст. повече от последната седмица на август. Най-евтино месният продукт можеше да се купи на едро във Върна - за 3,90 лв./кг. Максималната му цена в морската столица достигна 4,80 лв. Най-скъпо каймата на едро вървеше от 5,28 до 6,10 лв./кг във Велико Търново.

Над 5 лв. бе минимална цена още и в Ямбол и Пловдив - по 5,60 лв./кг, а също и в София, където бе в рамките на 5,10-5,30 лв./кг, сочи още статистиката.

Замразените пилета по борсите в страната се предлагаха най-скъпо в Добрич по 4,95 лв./кг. Това преди 30 години можеше да се приеме за парадокс. Във времената на дефицит варненци отиваха да пазаруват там, защото хранителните магазини в морската столица бяха доста по-празни. Дори имаше виц, че причината е защото във Варна имали делфинаруим, а в Добрич - свинариум и птицекомбинат. През миналата седмица най-евтините замразени бройлери се продаваха между 2,60 и 3,50 лв./кг в Хасково. В София цената на едро им бе от 3,21 до 4,70 лв./кг. В два района на страната минималната цена бе над границата от 4 лв./кг - във Велико Търново (4,05 лв.) и в Сливен (4,10 лв.).

За периода олиото бе най-скъпо в София. Пластмасовите бутилки от по 1 л се продаваха на едро в столицата от 1,85 до 2,40 лв. Най-ниската цена бе регистрирана в Хасково - от 1,65 до 1,80 лв./л. В още 8 области на страната максималната цена бе под 2 лв. - Варна - 1,99 лв., Велико Търново, Враца и Монтана - по 1,90 лв., Ловеч и Ямбол - по 1,95 лв., Плевен - 1,84 лв. и Силистра - 1,88 лв./л.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.