Яйца след Великден: Как да изпразним хладилника

Яйца след Великден: Как да изпразним хладилника

От любимите рецепти на редактора

20-30-40 … десетки яйца биват изварени и накрая изхвърлени след края на празниците. А всъщност може да си направим няколко вида салати, които да ги оползотворяват

Салата витаминозна бомба с варени яйца

Една фантастична салата, която е истинска витаминозна бомба.За нея са необходими поне две връзки пресен зелен лук, по една връзка пресен зелен чесън и копър, пресен джоджен (като носи и други зелентии, но имах това под ръка), една кофичка цедено кисело мляко и половин кофичка заквасена сметана (т.е. - поне 100 мл); както и 3-4 варени яйца, които са настъргани, сол и черен пипер на вкус, както и по 1 ч.л. лимонов сок.

Изпълнението е простичко: Всички зелении се нарязват на ситно, яйцата се смесват с цеденото мляк, сметаната и се объркват добре. Овкусяват се и салатата е готова - нека си престои в хладилника известно време.

Истинска витаминозна бомба. Хубавото е, че носи и други продукти - е репички, и спанак, и натрошено сирене и т.н.

Салата варени яйца, домати и краставици

Ще се опитам да споделя няколко различни варианта за тази салата. Това е първият от тях:

Необходими са за 4-ма човека: една обелена и нарязана на кубчета краставица; два домата - обелени, почистени от семената и нарязани; поне 2-3 яйца, обелени и нарязани на кубчета и плочка сирене (80-100 грама), също нарязано на кубчета. За овкусяване - черен пипер, ситно нарязан пресен копър - около 1 с.л., както и 5-6 с.л. домашна майонеза или пък майонеза, приготвена с варено яйце.

Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете.

Салата варени яйца и варени картофи

Необходими са за 4-ма човека: 3-4 сварени, обелени и нарязани на кубчета яйца; 4-5 картофа (около 0,5 кг) - също сварени, обелени и нарязани на малки кубчета; по 1/2 ч.л. индийско орехче и черен пипер, сол на вкус, както и 5-6 с.л. домашна майонеза.

Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете. Може да се гарнира със ситно нарязан магданоз или пък перата на зелен лук...

Салата варени яйца, картофи и колбаси

Същата като предишната, но се добавят и поне 150 грама колбас (шунка, салам и т.н.), нарязани на кубчета.

Салата варени пълнени яйца І вид

Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, крема сирене, кашкавал. Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица, и смесват с настъргания кашкавал.

Добавя им се малко черен пипер, ситно нарязан копър или и друга подправка. С тази смес се пълнят половинките белтъци и поднасят върху парчета накъсана зелена салата.Така пълнените яйца могат и да се запекат за 2-3 минути под грила и стават съвсем различно ястие. 

Салата варени пълнени яйца ІІ вид

Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, бекон, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица. Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица.

Беконът се нарязва на кубчета и запържва до златисто. В подходяща съдена се смесват намачканите жълтъци и сирене, запържения бекон, майонезата и горчицата. Опиперява се на вкус. При нужда може да се осоли малко. Разбърква се добре. Сместа се пълни в  яйчените половинки и поръсва с червен пипер (за пикантен вкус - може и лютив). Поднася се след кратък престой в хладилника.

Салата варени пълнени яйца ІІІ-ти вид

Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около 100 гр. масло.За овкусяване черен пипер, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля) - 3-4 листа.
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Жълтъците заедно с маслото и черния пипер се разбиват на "пяна" с пасатора. С получената смес се пълнят белтъците, украсяват с маслинка и сервират върху зелената салата.

Салата варени пълнени яйца ІV-ти вид

Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля). За овкусяване черен пипер.

Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.

Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица. Добавя се майонезата и горчицата, слага се черен пипер на вкус и хубаво се размесва.

С получената смес се пълнят половинките яйца. Ако от сместа артиса малко, няма страшно - с още малко подправки - яйчен пастет - самостоятелно мезе. В платото се слагат листа маруля, нареждат се яйцата, бучва се им по една маслинка или пък се украсяват с фантазия и след час в хладилника - фантастично мезе.

Зелена салата с варени яйца 

Прави се обикновена зелена салата от маруля, айсберг и т.т. Овкусява се и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета варени яйца и поръсват с черен пипер и малко сол. Върху някои от яйцата може да се сложи по малко зелена домашна майонеза. Зелената домашна майонеза се прави като обикновената, но се добавят и няколко пера зелен лук....

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.