0

Я йцата ми са толкова здрави и вкусни, защото пъдпъдъците и кокошките, които отглеждам, се зареждат от дупката в Царичина. Така с чувство за хумор обяснява защо неговите яйца са толкова хубави и търсени Младен Кузманов.

Яйцата ми са толкова здрави и вкусни, защото пъдпъдъците и кокошките, които отглеждам, се зареждат от дупката в Царичина. Така с чувство за хумор обяснява защо неговите яйца са толкова хубави и търсени Младен Кузманов.

Той продава всичко, което произвежда, на Фермерския пазар в София пред Министерството на земеделието. Не, не ми и трябва друго място, обяснява той. Редуват се с друг негов колега, производител на пъдпъдъчи яйца, през седмица на пазара и се справят отлично. Дори не могат да смогнат на търсенето.  Единствената реклама, която си прави, е счупено кокоше яйце, за да се вижда жълтъкът му.  А той е оранжев.

Гората и извънземните   

Младен Кузманов е столичанин, родом от Берковица. Преди четири години му идват нанагорно задръстванията в София и без много да мислят, се преместват със съпругата му в Царичина, в планината, на над 1000 м височина. Място, известно на всеки българин като Дупката в Царичина, където преди години търсиха и според легендите намериха следи от пришълци от Космоса. Дали това е вярно или легенда, факт е, че и Кузманови, и техните птици се чувстват отлично във ферма „Яйко“, която е много близо до гората.

Лисици

Толкова близо, че през зимата се случва поне веднъж месечно да гърмя по лисиците, които се опитват да ми откраднат от кокошките, разказва Младен Кузманов. Той се занимава със строителен бизнес и всеки ден пътува до столицата сутрин, а вечер се връща. Но когато се премества в селото, се регистрира като земеделски производител. И започва да отглежда пъдпъдъци и кокошки. Толкова му спори, че от 100 пъдпъдъка първоначално вече има 600. До Нова година смята да ги направи 1000. От 10-12 кокошки, които са се мотали и са кълвали червейчета из двора, птиците вече са станали 80.

Пауни   

И докато пъдпъдъците са в кафези, какъвто е редът за отглеждането на тези птици, то кокошките се разхождат из двора и кудкудякат на воля като истински царски особи. Сред тях има и петли, за които дамите се бият в истинския смисъл на думата. Но и пауни, донесени от Шабла.

Породи? При мен специални породи носачки няма, смее се стопанинът. Селски кокошки просто. Толкова истински, че тази пролет са му легнали квачки и от яйцата са се излюпили над 40 пиленца.

Истински квачки

В интерес на истината в днешно време, когато повечето от кокошките се излюпват в инкубатор, да се появи истинска квачка е цяло чудо. Просто защото, излюпени изкуствено, повечето от птиците губят майчиния си инстинкт и не желаят да мътят. Така че при птиците от ферма „Яйко“ може да се окаже, че има и космическа намеса, шегуваме се със стопанина.

Български фуражи

Младен Кузманов обясни, че освен с червейчета кокошките, както и пъдпъдъците се хранят само със зърнените фуражи на фирма „Вианд“, която е в стопанството на двореца Враня. Съпругата му забелязала, че от тази храна носливостта и при двата вида птици е най-висока, а и те явно я харесват. За да стигнат до този извод, пробвали от сръбски фураж, на фирма от Пазараджик,  фуражния комбинат от Враня.  Едната клетка с пъдпъдъци хранехме само с един фураж, другата - с другия, и третата - с третия. Така установихме кой е най- добрият, каза Младен. На Враня е сертифициран, няма никакви антибиотици и примеси. Само зърно, увери фермерът.

 

С прегоряла тор доматите полудяват 

Двамата със съпругата си и нейния баща сами си отглеждат зеленчуци. Тази година имат свръхпроизводство на домати. Уникални са доматите на съпругата ми, признава Младен. Той е донесъл от тях за продан, защото се чудят какво да ги правят.  Торят ги с прегоряла тор от пъдпъдъците от миналата година. Пръскат с класическата смес от вар и син камък два пъти. Нищо друго. Доматите са здрави и никакви болести досега не са ги нападнали.

Това, което е направил в допълнение, е, че е поставил противоградна мрежа. Поставя я в ранна пролет с найлон отгоре, после го маха. След 15 септември отново го слага, защото са на  над 1000 м височина и падат слани. Миналата година са имали градински домати и на коледната трапеза. Тези, които не са узрели, ги оставят на терасата и там си червенеят.

Сортовете не са никакви сортове, а бабешки, от семената, които се сушат на вестник.