0

М арката Jaguar напоследък стана все по-популярна с изцяло електрическия си кросоувър I-PACE, но славната история на тази британска легенда започва със спортните автомобили, затова в гамата на Jaguar винаги има един спортен модел. Сега идва новият Jaguar F-TYPE, който изглежда по-добре от всякога и олицетворява дизайна на марката в нейния най-чист вид. Двуместният спортен автомобил предлага перфектен баланс между представяне на пътя и удоволствие от шофирането с още по-внушителен дизайн и купе, създадени с луксозни материали и красиви детайли.

Марката Jaguar напоследък стана все по-популярна с изцяло електрическия си кросоувър I-PACE, но славната история на тази британска легенда започва със спортните автомобили, затова в гамата на Jaguar винаги има един спортен модел. Сега идва новият Jaguar F-TYPE, който изглежда по-добре от всякога и олицетворява дизайна на марката в нейния най-чист вид. Двуместният спортен автомобил предлага перфектен баланс между представяне на пътя и удоволствие от шофирането с още по-внушителен дизайн и купе, създадени с луксозни материали и красиви детайли.

Новият Jaguar F-TYPE предлага още повече екстри, насочени към удобството на водача. В тях влизат 12,3-инчов TFT дисплей с висока разделителна способност, информационно-развлекателна система Touch Pro с Apple CarPlay и система Android Auto, при която бъдещи актуализации на софтуера могат да бъдат направени онлайн.

Специално внимание заслужават и двете превъзходни звукови системи от Meridian, които предлагат подобрено възпроизвеждане на звука. Гамата от двигатели включва агрегати с 4, 6 и 8 цилиндъра, работещи заедно с 8-степенната автоматична скоростна кутия. Водачите могат да използват за ръчно превключване както селектора на трансмисията, така и монтираните на волана пера.

Стилният дизайн на новия Jaguar F-TYPE поставя по-голям акцент върху изчистения вид и детайла, за да създаде една перфектно изваяна форма. Тънките пикселни LED фарове с фин надпис върху дневните J-образни светлини и страничните сигнали се съчетават перфектно с ефекта на течен метал, който се образува на новия капак, подчертавайки визуално ширината на автомобила. Новата предна броня и леко уголемената решетка осигуряват още по-добро визуално въздействие и присъствие. Задните опори допълват присъщата на Jaguar F-TYPE форма, докато новите тънки задни светлини комбинират светодиоден подпис, вдъхновен от електрическия кросоувър Jaguar I-PACE.

В интериора на новия Jaguar F-TYPE са съчетани най-съвременните технологии, съчетани с луксозни материали и фини детайли, които създават един красив салон, който ще очарова шофьора и пътниците още преди началото на пътуването. Пред погледа на водача се намира 12,3-инчов HD TFT екран, който предлага избор от различни дисплеи, включително режим на пътна карта, но режимът по подразбиране се определя спрямо централния оборотомер. Тази функция, както и светлинните показатели при превключване на предавките, говорят за фокуса на F-TYPE върху водача и потенциала за управление на автомобила. Още преди да потегли, новият модел очарова шофьорите с визуален спектакъл, показващи се дръжки за вратите и впечатляващи вентилационни отвори. Стартирайки двигателя на автомобила, той сякаш оживява.

Новият Jaguar F-TYPE се предлага с четири двигателя и всички те са оборудвани с турбокомпресор и предлагат избор от мощност от 300, 380, 450 и 575 конски сили. Всички мотори разполагат с активни изпускателни системи, които могат да бъдат ползвани или като опция или като стандарт. Най-мощните 5,0-литрови двигатели V8 с 450 или 575 к.с. се възползват от новата функция Quiet Start, която гарантира по-тих звук. По желание Quiet Start може да бъде изключен чрез избора на динамичен режим или чрез натискане на превключващия бутон за отработените газове преди стартиране на двигателя. Отличителният звук на Jaguar F-TYPE остава, звуците са така настроени, че да отговарят на гамата от мощни 4-, 6- и 8-цилиндрови двигатели. Ефективните плътно свързани филтри за твърди частици намаляват емисиите.

Новият 5,0-литров двигател V8 с мощност 450 к.с. предлага максимален въртящ момент от 580 Нм, който се генерира от едва 2500 об/мин. Той се предлага в два варианта – със задвижване на всички колела 4х4 и със задно предаване. И двете версии могат да ускорят от 0 до 100 км/ч само за 4,4 секунди и да достигнат максимална скорост от 280 км/ч. Повишаването на производителността на F-TYPE R V8 със задвижване на всички колела до 575 к.с. и 700 Нм, осигурява наистина високи резултати при всякакви атмосферни условия, като запазва присъщата възможност на марката за придвижване и ежедневна употреба. Спринтът от място до 100 км/ч отнема само 3,5 секунди, докато максималната скорост е електронно ограничена до 300 км/ч.

Увеличената мощност на Jaguar F-TYPE R е съчетана с изцяло подобрено шаси с нови по-широки 20-инчови колела с 10 спици в гланцирано черно с диамантено завършено покритие, както и нови адаптивни амортисьори, осигуряващи още по-голяма пъргавина и отзивчивост. Трансмисиите в новия Jaguar F-TYPE са били внимателно калибрирани за по-приятно изживяване при шофиране. Новият F-TYPE R предлага още по-бързи смени на предавките с ръчно управление чрез монтирани на волана пера или чрез селектора на предавките. Превключването на скоростите става по-непосредствено и придава усещане за повече свързаност с автомобила.

Клиентите ще могат да изберат и ексклузивно лимитирана серия Jaguar F-TYPE First Edition, която ще се предлага само за една година и ще бъде с екстериорен дизайнерски пакет в модерен сив цвят с 20-инчови джанти с 5 спици с контрастно диамантено покритие, допълващи се с цветовете черно, сиво или бяло. Интериорът се отличава със специални седалки с регулиране в 12 степени с кожа Windsor с контрастни бели или червени шевове. Други акценти включват дисплей, обгърнат в алкантара с релефен монограм и алуминиеви пера за превключването на предавките.