0

П реди пет години британската марка Jaguar представи първия си високопроходим модел, наречен F-PACE. Луксозният и елегантен SUV стана популярен по целия свят и се превърна в най-успешният модел на компанията. Сега съвсем логично дойде време за модернизация и Jaguar представя новия F-PACE, който идва с по-изтънчен външен дизайн, изцяло обновен интериор и подобрена свързаност. Освен това за първи път елегантният SUV се предлага с модерни електрифицирани двигатели.

Преди пет години британската марка Jaguar представи първия си високопроходим модел, наречен F-PACE. Луксозният и елегантен SUV стана популярен по целия свят и се превърна в най-успешният модел на компанията. Сега съвсем логично дойде време за модернизация и Jaguar представя новия F-PACE, който идва с по-изтънчен външен дизайн, изцяло обновен интериор и подобрена свързаност. Освен това за първи път елегантният SUV се предлага с модерни електрифицирани двигатели.

Новият Jaguar F-PACE ще бъде наличен на българския пазар от началото на 2021 г. Предлагат се три нива на оборудване - S, SE и HSE, налични със спецификация за спортно представяне R-Dynamic. Опция за всички модели е и пакетът Black Exterior.

Обновеният SUV се предлага с богат избор от редови двигатели с 4 и 6 цилиндъра, включително с технологията Mild Hybrid и с новата Plug-in хибридна система, която му позволява да измине до 53 км изцяло на електричество.

Новият екстериорен дизайн придава на Jaguar F-PACE включва нов преден капак и по-гладки повърхности на каросерията, както и по-голяма радиаторна решетка, нова предна броня с тъмни мрежести детайли и нови тънки LED фарове с характерни дневни светлини. Обновените задни фарове имат двойна графика, а новият дизайн на бронята и изваяната задна врата придават по-уверен външен вид на кросоувъра.

Изцяло обновеният интериор на Jaguar F-PACE предоставя повече лукс, подобрена свързаност и по-голямо спокойствие. Новият дизайн на салона е по-динамичен и с по-голям фокус върху водача. Новата централна конзола включва опция за безжично зарядно устройство и повече пространство за съхранение. В новия интериор е поставен централен 11,4-инчов сензорен екран с извито стъкло в елегантен корпус от магнезиева сплав, чрез който се контролира новата информационно-развлекателна система Pivi Pro.

Новият селектор на скоростите разполага с горна секция, завършена с шевове, а долната част е изработена от фин метал. Обновеният дизайн на вратите осигурява по-лесен достъп и повече пространство за съхранение на бутилки и други предмети, а бутоните на електрическите стъкла са преместени по-надолу за по-лесно достигане от пътниците.

Новите седалки се отличават с по-широки облегалки, нови функции за масаж и подобрено покритие на отопляемите и охлаждащите зони. Релефен надпис Jaguar Leaper е поставен на всички подглавници на избрани модели, докато надписът Est.1935 Jaguar Coventry подчертава славната история на марката.

За здравето и благополучието на всички пътници в автомобила се грижат серия от съвременни технологии. Йонизацията на въздуха в купето подобрява качеството на въздуха в колата чрез технологията Nanoe, която премахва алергените и неприятните миризми. Сега системата разполага и с филтрация PM2.5, която улавя ултрафини частици. Уникалната технология се активира само чрез натискане на бутона Purify.

Новият Jaguar F-PACE се предлага с Plug-in хибридна система за задвижване, която комбинира нов 2.0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател и електромотор. Името на модела е P400e, общата системна мощност е 404 к.с., а общият системен въртящ момент е 640 Нм. Електродвигателят се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет 17,1 кВтч и отделя едва 49 г/км емисии на CO2, а средният разход на гориво е 2,2 л/100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч е впечатляващите 5,3 секунди.

Когато е напълно зареден, новият Jaguar F-PACE P400e може да измине до 53 км изцяло на електричество, което му позволява да извърши средното ежедневно пътуване от и до работа в изцяло електрически режим, без да изисква презареждане. Бързото зареждане с постоянен ток е в състояние да зареди от 80% от батерията за 30 минути, докато домашна зарядна станция от 7 кВт може да осигури заряд от 0 до 80% само за 1 час и 40 минути.

Освен с новия Plug-in хибриден двигател, новият Jaguar F-PACE е оборудван и с най-новите 4-цилиндрови и 6-цилиндрови бензинови и дизелови редови двигатели Ingenium. Технологията Mild Hybrid също се предлага при избрани мотори за първи път.

Модерната технология, предлагана при 4- и 6-цилиндровите дизелови двигатели и е представена на 6-цилиндровите бензинови двигатели, използва интегриран стартов генератор за акумулиране на енергия, обикновено загубена при забавяне и спиране. След това тази енергия се съхранява в отделна 48-волтова литиево-йонна батерия, преди да бъде преразпределена, за да подпомогне двигателя при ускорение, както и да предостави по-усъвършенствано спиране и потегляне.

С технологията Mild Hybrid следващото поколение 2,0-литров 4-цилиндров дизелов двигател Ingenium с 163 к.с. постига емисии на CO2 от 163 г/км и разход на гориво от 6,2 л/100 км. Монтираният 6-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 300 к.с. осигурява висока производителност дори при ниски скорости, като същевременно разходът на гориво е 7,4 л/100 км, а емисиите на CO2 са 194 г/км. Моделът впечатлява с ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,4 секунди. Новият Jaguar F-PACE разполага с интелигентно задвижване на всички колела AWD и 8-степенна автоматична скоростна кутия, която предава светкавично тягата към всички колела.