РЕКОЛТА: Ягодите от 10 до 30 ст. в нета
2

РЕКОЛТА: Ягодите от 10 до 30 ст. в нета

Най-лесно е да ги гледаме под черно фолио

От 10 до 30 ст. за коренче вървят разсадите ягоди в платформите за обяви в интернет, показа проверка на „Телеграф“.

Има обаче и предложения за 1,50 лева на брой.

По 30 ст. например върви сортът Дар Селект. Това е ароматна ягода, подходяща за домашно или търговско отглеждане. Плододава от средата на май до края на юни.

Сега е подходящ момент за засаждане на вкусния плод, за да може растенията да се вкоренят добре до края на есента, да развият мощна коренова система и да устоят на зимните студове. Плододаващите ягодови насаждения все още залагат цветни пъпки.

Обработка

Преди засаждането почвата трябва да се обработи и натори, като изораването се извършва на 30-35 см дълбочина, а там, където е възможно, мястото да се риголва, пише Агри.бг. Това дава възможност внесените торове да проникнат на по-голяма дълбочина. Орането и риголването трябва да се извърши поне 1 месец до засаждането на растенията, за да може почвата да улегне добре. Преди дълбоката оран е необходимо да се натори площта с 2-3 т оборска тор, 60-80 кг суперфосфат, а при нужда и с 12-15 кг калиев тор на декар.

Почистване

Непосредствено преди засаждането се почистват сухите и най-старите листа на разсада, като в горещо време се оставят не повече от 2-3 листа. Коренчетата се съкращават на 5-6 см. Така приготвените растения се засаждат на едната стена на браздичката на 2-3 см по-дълбоко, отколкото са били по-рано в насаждението, като се внимава да не се нарани връхната пъпка (сърцето). Растенията в реда се засаждат на 15-20 см едно от друго, а разстоянието между редовете е 30-40 см. Веднага след засаждането растенията се поливат обилно. Две-три седмици след засаждането трябва да се подсадят всички пропаднали растения.

След поливането, когато почвената повърхност е просъхнала, се извършва плитко окопаване. Когато ягодите се засаждат есента, това трябва да се извърши не по-късно от 15 октомври, защото почвената и въздушната температура се понижава и голяма част от растенията не се прихващат, а други измръзват.

Покриване

По-нов начин за засаждане на ягодите е чрез мулчирането (покриването) на почвата с черен полиетилен. В подготвената почва за засаждане се правят лехи, високи 10-15 см и широки в основата 90 см, а в горната част 70 см. Когато почвата е лека, със слаба водозадържаща сила или няма достатъчно вода за напояване, лехите се правят направо на терена. В основата на лехите се откриват плитки 5-6 см браздички. Горната страна на лехата се прави слабо изпъкната, а не равна или вдлъбната. Това е нужно, за да се оттича водата дори и от сутрешната роса, която по време на узряване на плодовете спомага да развитието на гъбни болести.

Върху приготвените лехи се постила черно фолио от полиетилен или поливинилхлорид, предварително надупчено (перфорирано) на определените места за засаждането на растенията. Фолиото се прикрепва в основата на откритите браздички с дървени или с телени кукички. След това краищата на фолиото се засипват с почва, която се притъпква. Растенията се засаждат със садило в предварително направени отвори.

Плодовете не загниват, не поникват плевели


Предимствата на засаждане на ягоди под фолио са много. Плодовете нямат контакт с почвата и ако тя е влажна, не загниват. Ягодите узряват равномерно. Не е нужно да плевите. Почвата не изсъхва и не се преовлажнява. Привличат се земни червеи, които насищат почвата с кислород. Плодовете узряват две седмици по-рано от обикновено. Фолиото предпазва коренището от измръзване през зимата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.