0

Я годинската пещера участва в трансграничен проект с европейско финансиране заедно с пещерата Алистрати в Гърция. Финансирането по проекта ще подпомогне по-доброто запазване на пещерата и обновяването на туристическата инфраструктура.

Ягодинската пещера участва в трансграничен проект с европейско финансиране заедно с пещерата Алистрати в Гърция. Финансирането по проекта ще подпомогне по-доброто запазване на пещерата и обновяването на туристическата инфраструктура.

Инициативата за участие в европейската програма „Interreg България-Гърция 2014-2020“ под заглавие „Моите пещери“ е на ръководството на гръцката пещера Алистрати край Серес.

„От българска страна първоначално трябваше да участват Ягодинската и пещера Ухловица. За момента в проекта остава само Ягодинската, която очаква финансиране в размер на 146 хиляди евро", каза пред БНР Тодор Тодоров – председател на туристическо дружество "Родопея", което стопанисва пещерата.

"Средствата ще бъдат използвани за осветлението на пещерата, включително и за аварийното. Ще се подменят перилата, ще се постави видео наблюдение вътре и да се вижда как се движат групите от туристи, а също и ще се постави и видео стена отвън, на която ще се вижда какъв е туристическият поток в гръцката пещера Алистрати. Те ще наблюдават нашия туристопоток, ние ще наблюдаваме техния. Това ще помогне за рекламиране на двете пещери“.

Десетки пъти са намалели туристите от началото на извънредното положение заради коронавируса, отчита Тодор Тодоров:

„Годишно посетителите са достигали и до хиляди души. През миналия месец те са били само 150 човека. Ситуацията е трудна за екскурзоводите. Посетителите получават инструкции на входа на пещерата да се движат на дистанция, пускат се на по-малки групи, има изискване за носене на маски“.

С реализирането на трансграничния проект се очаква 20 % увеличение на туристопотока в Ягодинската пещера, казва още Тодор Тодоров.