Свръх производството на ябълки срина изкупната им цена в Кюстендилско, оплакаха се местни земеделски производители.


Те са принудени да продават продукцията си срещу 10 ст. за кг. на местния Винпром, където ги приемат за преработка на ишлеме срещу ракия. Тонове плодове се предават всеки ден, като вече пренасищането се усеща и в самото предприятие.
Подарък
„Заринати сме от ябълки, няма къде да им намерим пазар. Ако някой си купи на дребно цената може да стигне и до 60 ст., но на едро се налага буквално да ги подаряваме. Миналата година стотици килограми се скапаха в склада ми. Подарявал съм и на хора, които отглеждат животни, само и само да не гледам как продукцията ми се съсипва”, коментира земеделският производител Георги Георгиев.
Той се оплака още, чепредприятието в Граница е спряло изкупуването на плодовете поради запълване на технологичния капацитет.
На ишлеме
Иначе срещу 100 килограма ябълки избата отпуска 9 литра плодова ракия, която клиентът заплаща по 3,50 лева за литър. Пред входа на предприятието колоната от чакащи с натоварени коли и бусове е почти километър.
Друг земеделски производител пък твърди, че предпочита да продаде продукцията си срещу ракия, тъй като след това 1 литър успява да пласира по 12 лв. „Аз всяка година предавам ябълките си на Винпром. Хората ми ги изкупуват по 10 ст., доплащам си малко и си взимам страхотна ракия. По-добре така, отколкото да се съсипят. Всеки знае, че ябълката е от плодовете, които не пускат много ракия, да не кажа хич”, твърди и 68-годишният овощар Димитър Петров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Италианци правят антично морско вино

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Ентусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.

Погрижете се  за дървото в края на есента

Покриваме туята през зимата

Погрижете се за дървото в края на есента

Някои видове са непретенциозни, докато други, напротив, изискват внимателна поддръжка. Това изисква специални знания и умения.

Нафпавок  се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

Кървавица слагат в капама, тръненик - на тавана

Нафпавок се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

 

В Горно Драглище, Разложко, никак не се бавят с прасето. Сутринта на 25 декември го колят и до три следобед всичко е разпределено и приготвено. Като се почне от нафпавоците, мине се през белите суджуци - тръненици, та се стигне до кървавиците, от които няма втори по света.