0

 

Април е месец, през който постепенно се подобряват светлинните и топлинните условия. Увеличават се продължителността на деня и интензивността на слънчевата радиация.

 

Април е месец, през който постепенно се подобряват светлинните и топлинните условия. Увеличават се продължителността на деня и интензивността на слънчевата радиация.


След получаване на информация за слани и мраз от прогнозата за времето, дърветата се пазят чрез широко познатите методи - задимяване, поливане и др. С пролетните обработки да се внесат азотните торове или да се заоре добре оборския тор, които са разхвърляни през зимата. Костилковите дървета се нуждаят от по-голямо разрохкване, но трябва да се внимава да не се повредят корените на дърветата.
Вредители
Да се пръска срещу струпясване по ябълката и крушата, срещу листогризещите гъсеници и акари, крушовата плодова оса, сливовите оси, срещу съчмянката и ранното кафяво гниене по слива, череша, вишна. Осигурява се посадъчен материал за есента от бодливо грозде, червено френско грозде, лешник и смокиня, чрез заравянето на отводи. Завършва работата по засаждането на новите овощни насаждения. Завършва работата по попълването на местата на пропадналите дръвчета в младите овощни насаждения.


Корони
Всички новозасадени дръвчета задължително се поливат с 20-30 дм3 вода в околостъблената чашка. Приключва работата за формиране короните на дръвчетата в новозасадените и младите овощни насаждения. Филизи се стъблото на дръвчетата в новозасадените градини. На височина 50-60 см над почвената повърхност всички филизи се отстраняват. Своевременното провеждане на това мероприятие позволява в зоните на короните да израснат силни леторасти, от които по-късно се формират скелетните клони. Приключва резитбата за плододаване във всички райони на страната.
Калем
Продължава присаждането на калем в короните на възрастните дървета. За по-ниските и топли месторастения тази практика приключва след третото десетдневие на месеца. Подхранване с азот с изключение на ягодите, които се подхранват 25-30 дни след засаждане и беритбата на плодовете.
Гъби
При благоприятни условия и положителна температура на въздуха да се извърши премахване и изгаряне на останали от миналата година мумифицирани плодове, в които има зимуващи форми на гъбни болести, съветват специалистите. Също така, ако има сухи клони, се изрязват до здрава тъкан, изнасят се от масива и се изгарят. Получените отрези се замазват с овощарска замазка, а при липса на такава - с блажна боя. Провежда се зимно пръскане срещу зимуващи форми на неприятели, гъбни и бактериални болести. Пръскането се провежда при сухо време, температури на въздуха над 0°С и безветрени дни. Приготвя се работен разтвор от: бордолезов разтвор 1 % и акарзин 3%, с който дърветата се обливат.

На слабите дървета се махат повече клонки

След преминаване на зимните студове през целия месец март начало на април се извършва резитба за плододаване. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Извършва се просветляване на короната, като се отстраняват всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат. На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета, трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно, при по-силни дървета съкращаването на плодните клонки е по-слабо. През третото десетдневие на март до средата на април, в зависимост от различните овощни видове се извършва предцъфтежно пръскане с: фунгицид - Тирам 80 ВГ 0,3% плюс и с един от следните инсектициди – Нуреле Д 0,05%; Децис 2,5 ЕК 0,03%; Вазтак нов 100 ЕК 0,02% и др. Впоследствие стъблата на дърветата се варосват с 20 % разтвор на гасена вар.