0

Н ов сорт ябълка, която може да издържи в хладилника до 1 година, пуснаха в продажба в САЩ, съобщи Би Би Си.

Нов сорт ябълка, която може да издържи в хладилника до 1 година, пуснаха в продажба в САЩ, съобщи Би Би Си.


От разработването на сорта – „Космическа хрупанка”, до пускането му на пазара отнело две десетилетия. Тя е хибрид между други два сорта - Honeycrisp and Enterprise, и е първата, култивирана от Държавния университет във Вашингтон през 1997 г.
Фермерите от щата Вашингтон имат ексклузивни права да отглеждат плода за следващото десетилетие.


Описание
„Това е много хрупкава ябълка, относително твърда, има добър баланс между сладост и киселост. Освен това е много сочна”, обяснява Кейт Евънс, която е коръководител на програмата за култивиране на сорта във Вашингтонския университет. Тя добавя, че плодът запазва хранителните си качества в хладилника за 10-12 месеца.
Над 12 милиона дръвчета от космическата хрупанка се отглеждат, като стриктната лицензионна система не позволява на фермерите да засаждат ябълките в други части на страната.
Име
Първоначално името на новия сорт бил WA38. Космическото си име е вдъхновено от малките бели точици върху тъмночервената кожица, напомнящи нощното небе.
Щатът Вашингтон е най-големият доставчик на ябълки в САЩ. А сред плодовете ябълките са на второ място по продажби в Щатите след бананите.