Ябълка гигант и тиква с нечувано тегло на Празника на плодородието в Кюстендил
7

Близо 700 грама тежи сладкият плод

Ябълка гигант и тиква с нечувано тегло на Празника на плодородието в Кюстендил

Баби сядат в огнищата за тикви, за да стават по-големи

Уникална ябълка гигант впечатли жури и публика на единствения по рода си Празник на плодородието в Кюстендил. Сладкият плод тежи точно 638 грама и е отгледан в село Граница в градината на Лъчезар Гергов.

„Такива ябълки се гледат с много труд, но освен това е необходима любов, за да ни се отблагодари природата“, каза председателят на НЧ „Просвета“, Анелия Калеова, която показа гиганта на красиво аранжирания си щанд. Първа награда спечели и НЧ „Съгласие 2007“, с. Жабокрът, която показа ябълка със завидните 119,8 мм.
Празникът на плодородието бе открит в Кюстендил с представяне на 10 сорта ябълки от най-адаптивните към стресови ситуации, отглеждани от Института по земеделие. На техния щанд можеше да се видят 300 сорта ябълки. През тази година стълбата е част от визията на празника, защото е високосна година, каза организаторите на проявата.
По традиция и тази година десетки читалища от Общината подредиха красиво аранжирани маси с плодове и зеленчуци, показващи изобилието на кюстендилския край.

Истинска възхита предизвика и 70 кг. тиква

която беше показана на щанда на село Слокощица. „Тази тиква е отгледана на полето, което е много плодородно. Силна година беше, всички сме много доволни от произведената продукция. Няма да крием и, че сме вложили доста труд“, разказа председателят на местното читалище Снежанка Пенова. Гигантът е производен от леля Николина, която в автентична народна носия стоеше плътно до своето произведение. „Тайната в производството на тази тиква е в обработването на почвата. Засажда се и се напоява постоянно, за да може да расте. Много е важно да се слага оборска тор, другата дето я продават не става. Имаме и друга тайна. Когато жената сади тиквите требе да седне в огнището. Така стават големи като снагата на жената, а и ние не сме никак малки“, казва с усмивка леля Николина.
Част от празничната програма бе и кулинарната демонстрация на Дешка Кротева, която презентира характерните за с. Горно Драглище „циганици“, по нашему – мекици. Също така разкри тайните на приготвянето на Пърженица със зелени домати пред всички кюстендилци и гости на празника, разказвайки тънкостите в готвенето по атрактивен начин. Единственият кошничар пък в Югозапада – бай Димчо Занев, беше изложил едни от най-новите си произведения, приканвайки хората да посетят щанда на Етноцентъра, където всички жители и гости на града имаха възможността да видят

как се приготвя лютеница в автентичен тиган

“Празникът на плодородието” увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в Кюстендил.  Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.