Иззеха ловни трофеи в промишлени количества от две къщи

Иззеха ловни трофеи в промишлени количества от две къщи

Незаконно ловни трофеи: препарирани глави на благородни елени и сръндаци, както  и паднали сами  рога на горски красавци  са били иззети в хода на специализирана съвместна акция на територията на град Шипка и село Шейново рано заранта във вторник. Проверката е съвместна разработка на РДГ – Стара Загора, РУ „Полиция“ в Казанлък и държавното горско стопанство в Града на розите.

Само в Шипка , от дома на мъж, които никога не е членувал в ловнорибарския съюз са иззети 12 трофея от сръндаци и 2 благородни елена, а падналите рога са били от 6 сръндака и 5 елена, съобщи директорът на РДГ- Стара Загора Петър Заяков.

 Шейново , отново от човек без документ за членство в БРЛС са иззети препарирани глави на 2 елена и 1 сръндак, а рогата  в „насипно състояние“ са от 3 елена.

Тепърва ще се установява по какъв начин тези трофеи са били придобити и какво е било предназначението им и ще бъдат подготвени наказателни постановления по Закона за лова. Цената на трофейни рога на сръндак стартира от 150 лв и може да надхвърли 1 500 лв, покза справка в няколко специализирана сайта. Пак от там става ясно, че рога на благороден елен се харчат в зависимост от състоянието им за над 3 000 лв.

Общо 92 трофея от благороден елен, сърна и дива свиня са били регистрирани от ловците в Старозагорскопрез 2018-а година, 9 от тях са донесли златни медали, 6 са били сребърните, а 11 – бронзовите.

Според направената миналата година таксация на дивеча на територията на Старозагорска област е  имало 1025 благородни елена, като е отбелязано увеличение с 4 екземпляра спрямо предходната 2017-а. Пак тогава са били преброени 4898 сърни, 88 кафяви мечки , 4172 диви свине и 99 вълка, като при всички е отчетено увеличение.Най-голям е прирастът при чакалите, които са достигнали 5348 броя въпреки целогодишния им  отстрел от малко над 7-те хиляди членове на 159-те дружинки и 14-те ловни сдружения от областта. За сметка на това е отчетено намаление при лисиците – 2875 бройки.

През миналата седмица е имало сигнал за слязла от Балкана мечка с две мечета, която е била забелязана от жители на село Селце буквално в двора на една от крайните къщи, на този етап обаче нямало данни за нанесени щети или за нападение над животни или хора.

От РДГ – Стара Загора се похвалиха че в рамките на 12-те месеца от миналогодишната Седмица на гората са били спипани 243 нарушители и са съставени 674 акта като от бракониери са били конфискувани 14 автомобила, 37 коня, 69 каруци и 27 машинни триона.

Приходите от разпродажбата им са близо 60 000 лв, десетократно повече от постъпилите в касата финансови санкции по наказателни постановления, където събираемостта е едва 17 на сто.

От началото на 2019 година са били залесени 848 дка, още  на 410 дка  предстои да бъдат засадени фиданки /предимно широколистни видове/ наесен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.