Извънредните проверки не откриха нарушения в столичното парно

Извънредните проверки не откриха нарушения в столичното парно

Резултатите от двете извънредни проверки в „Топлофикация-София“ - на енергийното министерство и на КЕВР, показват, че няма нарушения на закона и нормативните изисквания, съобщиха от столичното дружество.

Днес стана ясен резултатът от извънредната проверка на КЕВР, инициирана със заповед от 2 септември 2020 г. В доклада на регулатора се посочва, че на база предоставените данни и документи, включени в проверката, няма констатирани нарушения. В рамките на проверката от дружеството беше изискана информация по 9 точки, обхващащи всички дейности на дружеството през предходния отоплителен сезон, включително и приспадането на суми, в следствие на ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия.
Няколко дни по-рано бяха оповестени и резултатите от проверката на министерство на енергетиката. Час от заключението на констативния протокол на министерството от 30.10.2020 г. за извършената проверка гласи: „Стойността на сумите за връщане вследствие на ретроактивното регулиране на цената на топлинната енергия (по реда на § 2, ал. 12 от ПЗР към Закона за допълнение на ЗЕ) за всеки имот на територията на гр. София, обект на проверката са правилно определени от топлопреносното предприятие.
В няколко последователни точки, недвусмислено е посочено, че „Топлофикация София“, като дружество изпълняващо дейността дялово разпределение на топлинна енергия, е спазило законовите изисквания при изготвянето на индивидуалните изравнителни сметки.
Проверяващите посочват, че в изравнителните сметки на „Топлофикация София“ са отразени различните ценови периоди в съответствие с решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия. В тях са посочени размерът на разликата между сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени с решенията на регулатора и Закона за енергетиката.
Извънредната проверка беше извършена след заповед на министъра на енергетиката, на 16.09.2020 г. и включваше „Топлофикация София“, в ролята си на топлинен счетоводител и още 6 други фирми, изпълняващи дейността за дялово разпределение на топлинната енергия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.